Dziś zupa - krem z pora, w wersji bardziej pracochłonnej, bo z kuleczkami mielonymi. Pyszna, treściwa, dobra na obiadek lub jako przystawka do dania głównego, np. dla gości. Można podać ją z grzankami zamiast mięsa. Przejrzałam wiele przepisów i stworzyłam swój własny, który spokojnie mogę Wam polecić. Podobny kremik jadłam na weselu i stąd ten pomysł.
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
sół, pieprz
zioła prowansalskie
1/2 dużej bułki
1/4 szkl. bułki tartej
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa. Wszytskie składniki wymieszać, doprawić do smaku, pieprzem solą i ziołami. Wilgotnymi dłońmy formować niewielkie kulki.
Bulion zagotować , wrzucić kulki, gotować ok. 10-15 min, po tym czasie wyciągnąć.
Składniki na zupę:
5 szkl. bulionu (u mnie rosół z dnia poprzedniego)
2 szt. pora
serek śmietankowy 100g
3 łyżki masła
4 ziemniaki
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Na patelnię wrzucić masło, dobrze umytego i pokrojonego w krążki pora. Wszystko poddusić.
Następnie dodać serek, roztopić (mogą latać farfocle) i przełożyć do garnka.
Ugotowane ziemniaki dodać do zupy.
Wszystko razem zblenderować, na jednolity krem.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Wrzucić kuleczki mięsne.
Dodatkowo:
pietruszka do posypania
Pietruszkę pokroić drobno i posypać już w miseczce przed podaniem.
Pysznie się prezentuje ten kremik, zdjęcie cudne)) Ania
OdpowiedzUsuńBaaaardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!!