czwartek, 19 marca 2015

Ciasto drożdżowe


Bardzo fajny przepis na drożdżowca dla tych, co wyrabianie jest dla nich udręką. Zapewniam, że do tego ciasta nie trzeba użyć żadnej siły, co jedynie trochę chęci. Mega prosty w wykonaniu, wilgotny i puszysty. W sezonie letnim jak najbardziej pożądany z różnymi owocami. Przepis dostałam od koleżanki Gosi)) i choć mój dobry to jej o niebo lepszy)

Składniki:
100 g drożdży
3/4 szkl. cukru
1 paczka cukru waniliowego
3/4 szkl. oleju
1 szkl. zimnego mleka
4 jajka roztrzepane
4,5 szkl. mąki pszennej

Po kolei wszystko wsypać do miski (zaczynając od drożdży) z tym, że mąki najpierw 3,5 szkl. a nie 4,5 ! Nie mieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny ( przykryć ściereczką). Ja czekam 3 godziny.
Po tym czasie wszystko wymieszać na gładką masę i dopiero teraz dosypać 1 szkl. mąki. Wyłożyć do foremki o rozm. 20x36cm. i posypać kruszonką.
Piec 160'C, około 1h.
Kruszonka:
70 g masła
70 g cukru
140 g mąki
Wszystkie składniki rozcieramy w dłoniach, aż powstanie kruszonka.
 

2 komentarze: