Bardzo fajny przepis na drożdżowca dla tych, co wyrabianie jest dla nich udręką. Zapewniam, że do tego ciasta nie trzeba użyć żadnej siły, co jedynie trochę chęci. Mega prosty w wykonaniu, wilgotny i puszysty. W sezonie letnim jak najbardziej pożądany z różnymi owocami. Przepis dostałam od koleżanki Gosi)) i choć mój dobry to jej o niebo lepszy)
Składniki:
100 g drożdży
3/4 szkl. cukru
1 paczka cukru waniliowego
3/4 szkl. oleju
1 szkl. zimnego mleka
4 jajka roztrzepane
4,5 szkl. mąki pszennej
Po kolei wszystko wsypać do miski (zaczynając od drożdży) z tym, że mąki najpierw 3,5 szkl. a nie 4,5 ! Nie mieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny ( przykryć ściereczką). Ja czekam 3 godziny.
Po tym czasie wszystko wymieszać na gładką masę i dopiero teraz dosypać 1 szkl. mąki. Wyłożyć do foremki o rozm. 20x36cm. i posypać kruszonką.
Piec 160'C, około 1h.
Kruszonka:
70 g masła
70 g cukru
140 g mąki
Wszystkie składniki rozcieramy w dłoniach, aż powstanie kruszonka.
Mmm, cudownie puchaty, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń