Sernik przełożony dwoma biszkoptami, posmarowanymi dżemem i czekoladą. Na tyle składników spodziewałam się lepszego efektu. Kiedyś już piekłam to ciasto, wtedy przepis znalazłam na Wielkim Żarciu, teraz troszkę pozmieniałam, ale smakowo dalej się nie zmienił i jak dla mnie jest po prostu dobry, nic więcej.
Biszkopt:
7 jaj
7 łyżek cukru
7 kopiastych łyżek mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku
Ubić białka, pod koniec dodać cukier, natępnie żółtka, mąkę, wymieszać delikatnie łyżką. Przelać do foremki wyłożonej papierem o rozm. (20x36cm). Upiec w temp. 160'C, wystudzić, przekroić na pół.
Masa serowa:
1 kg sera
5 jaj
3/4 szkl. cukru
1 budyń na 1/2 l.
1/4 szkl. oleju
3/4 szkl. mleka
Żółltka ubić z cukrem, dodawać ser, mleko, olej na przemian. Następnie budyń, wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec ubić białka i wmieszać w masę delikatnie łyżką.
Dodatkowo:
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietany 30%
Podgrzać śmietankę, wrzucić połamaną czekoladę i wmieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
dżem porzeczkowy
Przełożenie:
Do foremki włożyć połowę biszkopta, posmarować 3/4 słoika dżemu.
Wylać 1/2 masy serowej.
Przykryć drugą połową biszkopta, którego polać czekoladą.
Wylać drugą 1/2 masy serowej.
Piec w temp. 160'C, około 50 min.
Dodatkowo:
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietany 30%
Podgrzać śmietankę, wrzucić połamaną czekoladę i wmieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
dżem porzeczkowy
Przełożenie:
Do foremki włożyć połowę biszkopta, posmarować 3/4 słoika dżemu.
Wylać 1/2 masy serowej.
Przykryć drugą połową biszkopta, którego polać czekoladą.
Wylać drugą 1/2 masy serowej.
Piec w temp. 160'C, około 50 min.
Te warstwy, mniam! Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda super:)
OdpowiedzUsuń