poniedziałek, 16 maja 2011

Kukułka




Ciasto o nazwie kukułka, choć w smaku bardziej porównałabym je do Kinder delice, mimo iż nie ma identycznych składników. Potrójnie czekoladowe, na kakaowym biszkopcie, przekładane biszkoptami  o wyczuwalnej woni alkoholu. Na dopełnienie bita śmietanka. Dla miłośników czekoladowych wypieków to strzał w dziesiątkę, polecam to cudo;))
6 jaj
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku

3 małe kremówki 30% każda po 200g
3 fixy
2 czekolady mleczne
1 czekolada gorzka
1 paczka biszkoptów (podłużnych)
4 kieliszki wódki ok. 100 ml
3 łyżki cukru 

Upiec biszkopt.  

Do garnka wrzucić połamane czekolady, dodać wódkę, wymieszać i zostawić do przestygnięcia.

Śmietanę ubić z cukrem i fixami.

Przekładać kolejno:
- 1/2 biszopta (dwa placki mocno naponczować)
- 1/2 śmietany
- ciastka (naponczować)
- 1/2 polewy  (ma być jeszcze płynna, ale nie ciepła) chwilę   
  poczekać, aż zastygnie
- reszta śmietany
- druga połowa biszkopta
- reszta polewy



6 komentarzy:

  1. mam pytanko... jakie wymiery miała pani blach ado pieczenia... bardzo proszę o odpowiedż.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. i jeszcze jedno pytanko... czym mam naponczować te biszkopty i jaką ilościa płynu

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Wymiary blaszki to 20x36cm (mierzona u podstawy).
    A poncz to woda, wódka i cytryna (niepełna szklanka całego ponczu. Nie pisze ile alkoholu,bo to zależy jaki kto lubi mocny.

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za szybką odpowiedź, teraz mam faze próbowania nowych wypieków wię na razie jest na liscie oczekujących ale na pewno dam znać jak tylko upiokę to ciacho. pozdrawiam i gratuluje talentu

    OdpowiedzUsuń