czwartek, 10 marca 2011

Strucla makowa

                           


Ciasto:
1 margaryna
1/2 kg mąki
2 jajka
50 g drożdży
5 łyżek cukru
2 łyżki śmietany

Masa makowa:   z puszki (gdyby była rzadka, dodać 1/2 szkl. bułki tartej + obrane starte jabłko).
Drożdże rozpuścić z  5 łyżkami cukru.  Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, dodać drożdże (nie czekać aż urosną) i zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na ok. godzinę (do wyrośnięcia).

 Po  tym czasie ciasto
podzielić na dwie części, jedną rozwałkować  w prostokąt  po czym wyłożyć 1/2 masy makowej. Rozsmarować po całości i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon, który należy luźno owinąć papierem pergaminowym do pieczenia.
Tak samo zrobić z drugą połową ciasta. Strucle ułożyć na blaszce.

Piec ok. 50 min. Po wystudzeniu polać lukrem, ozdobić wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz