Chlebek wieloziarnisty
Chlebek jest pyszny, bardzo szybko się go robi, a jeszcze szybciej znika
80 dag mąki pszennej
20 dag mąki żytniej (inaczej ,,mąka - żurek")
100 g drożdży
1/2 szkl. ziaren słonecznika
1/2 szkl. siemienia lnianego całego
1 szkl. otrębów pszennych
4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
4 i 1/2 szkl. ciepłej wody
1 łyżka cukru
20 dag mąki żytniej (inaczej ,,mąka - żurek")
100 g drożdży
1/2 szkl. ziaren słonecznika
1/2 szkl. siemienia lnianego całego
1 szkl. otrębów pszennych
4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
4 i 1/2 szkl. ciepłej wody
1 łyżka cukru
WYKONANIE:
1) Drożdze rozmieszać z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami wody.
2) Suche składniki wymieszać w misce. Zrobić dołek i wlać rozczyn z drożdży.
Odczekać chwilę jak wyrośnie, następnie dodać wodę i olej.
3) Całość wymieszać i przełożyć do wysmarowanych olejem 2 foremek (keksówek), (by równo rozprowadzić namoczyć łopatkę drewnianą w ciepłej wodzie).
4) Nie czekać, aby wyrosły tylko od razu włożyć do piekarnika, najpierw na 15 min. w temp. 100'C a potem na 1h w temp. 160'C
Chlebek posypać ziarnami lub makiem przed upieczeniem.
2) Suche
Odczekać chwilę jak wyrośnie, następnie dodać wodę i olej.
3) Całość wymieszać i przełożyć do wysmarowanych olejem 2 foremek (keksówek), (by równo rozprowadzić namoczyć łopatkę drewnianą w ciepłej
4) Nie czekać, aby wyrosły tylko od razu włożyć do piekarnika, najpierw na 15 min. w temp. 100'C a potem na 1h w temp. 160'C
Chlebek posypać ziarnami lub makiem przed upieczeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz