sobota, 12 marca 2011

Polewa budyniowa
 
 


śmietana 30% - kubeczek to jest 200g
                       (ewentualnie szklanka mleka)

czekolada gorzka (można białą wtedy będzie biała polewa), tradycyjna tabliczka
3 łyżki cukru przy gorzkiej czekoladzie (można mleczną wtedy bez cukru, ale gorzka ma zdecydowanie ładniejszy kolor i się bardziej błyszczy)

2 płaskie łyżeczki żelatyny (rozrobić w 1/4 szkl. wody)



WYKONANIE:
Do garnka wlać smietanę bądź mleko, czekoladę połamać w kostkę, gdy się roztopi dodać cukier (komu smakuje całkiem gorzka to nie dodawać), zamieszać i wlać roztopioną żelatynę , nie gotować.Przestudzić, gdy zacznie tężeć wylać na ciasto.

Polewa bardzo ładnie się prezentuje, nie klei się do noża i jest gładziutka.POLECAM! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz