wtorek, 16 lutego 2021

Tort pianka

 

Piekarnik gorący, płyta też ciągle ciepła, a tu kompletnie nie po drodze do zdjęcia, albo zostanie tyle co nic do sfotografowania, i tak wygląda to blogowanie😂  Był tłusty czwartek, nawet tłusta środa, a tu ostatni przepis to świąteczny jeszcze 🤭

Dziś torcik typowy na Kinderbal, lekka pianka w 3 kolorach. Zachwyci niejednego malucha. Ja przerobiłam przepis, bo zamieniłam na mleko bez cukru i zwiększyłam ilość, żeby było mniej słodkie, bo ciasto jest już trochę mdłe i kawałkiem można się już zaspokoić. 


3 szkl. mleka skondensowanego niesłodzonego 7%

(trzeba kupić 1 litr w niebieskim kartonie)

3 galaretki o różnych smakach 

paczka biszkoptów

śmietana 30% ( opcjonalnie)


1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wody.

Galaretka musi mieć temp pokojową, nie może być zimna, ponieważ pianka się od razu zrobi sztywna.

Gdyby tak się stało,  należy wymieszać ją mikserem i szybciutko wykładać.

2. 3 szkl. mleka ubić mikserem na pianę

 (wyjdzie dość duża miska tej piany).

3. Do każdej miski z galaretką wlać mniej więcej po równo pianki, wymieszać mikserem i wylewać na przemian łyżką do tortownicy na biszkopty.

4. Jak masa zastygnie, ubić śmietanę z łyżką cukru i workiem cukierniczym zrobić rozetki.

2 komentarze: