środa, 10 maja 2017

Pierś z kurczaka w pomidorach z mozzarellą



Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą to pomysł na szybki obiad. Choć równie dobrze można zaserwować gościom. Wykonanie banalnie proste, a danie smaczne, bo mięsko jest bardzo soczyste. Sos intensywnie pomidorowy. Kto nie lubi takich mocnych smaków, może delikatnie zabielić słodką śmietaną. Ja podałam z makaronem. Można z ryżem czy bagietką. Kto co lubi. Przepis podpatrzony w internecie.


1 podwójna pierś z kurczaka
puszka krojonych pomidorów 400g
kilka plasterków szynki parmeńskiej
1 kulka mozzarelli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 mała łyżeczka cukru
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz

1). Piersi umyć, przeciąć wzdłuż. Doprawić przyprawą do kurczaka i pieprzem. Owinąć szynką.
2). Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju i pokrojony w pasterki czosnek. Lekko przyrumienić. Następnie położyć mięso. Przysmażyć na rumiano z dwóch stron (z każdej po ok. 5 min.).
3). Po tym czasie wlać pomidory, dodać trochę pieprzu, soli, ziół, cukru i dusić ok. 15 min. bez przykrycia.
4). Kulkę sera pokroić w plastry i położyć na każdym kawałku mięsa. Przykryć pokrywką na ok. 3 minuty do roztopienia sera.

5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda :) Takie danie to coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron i dodatki? Tego nigdy nie odmówię;) A mięsko z tym roztopionym plastrem mozzarelli aż prosi się by go zrobić i spałaszować ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam...na pewno wyprobuje:-)

    OdpowiedzUsuń