wtorek, 13 października 2015

Piernik kanadyjski



Obiecany pierniczek. Polecam, bo  pyszny, mega mięciutki i puszysty zaraz po upieczeniu. Wyrasta równiutki, a potrzebujemy tylko 4 jaj. Można przełożyć tylko powidłami lub dowolnym kremem. U mnie bez polewy, bo już nie było na nią czasu, a ciasto znikało w mgnieniu oka)))) Najlepiej budyń ugotować przed upieczeniem ciasta, wtedy ciasto naprawdę sprawnie nam pójdzie. Źródło tutaj.

3 szkl. mąki
1 szkl. oleju
4 jajka
1 szkl. zimnej mocnej herbaty (2 torebki na 1 szkl.)
słoiczek miodu 250g
1/2 szkl. cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżeczki sodki

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, miód, olej, herbatę, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i podzielić ciasto na 3 blachy o rozm. 20x36cm. Piec ok. 20 min. w temp. 180'C (w razie potrzeby zmniejszyć temp.)

Krem:
2 szkl. mleka
6 łyżek mąki krupczatki
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200 g masła

1,5 szkl. mleka zagotować, dodać cukier i zaklepać mąką rozrobioną w 1/2 szkl. mleka.
Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce budyniu.

Dodatkowo:
powidła śliwkowe

Polecam powidła śliwkowe z Łowicza, bo są gęste, albo ostatnio odkryłam dżem truskawkowy z Kotlina, który podchodzi smakiem i konsystencją pod marmoladę.

Ciasto posmarować powidłami a na nie posmarować krem.
Ciasto schłodzić, żeby krem zgęstniał.

Można polać polewą (do garnuszka wlać 5 łyżek mleka, dodać czekoladę (100g),  roztopić i polać po cieście).

10 komentarzy:

  1. Super, chętnie wypróbuję przepis tylko prosiłabym o uściślenie ile tego miodu ma być - bo słoiczki są różne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Napisałam, musiałam sprawdzić)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować ten przepis, bo piernik wygląda baaardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować ten przepis, bo piernik wygląda baaardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny! Widząc go od razu przyszedł mi do głowy piernik, który dawno piekłam (zresztą dość często), tyle że przekładałam masą grysikową. Muszę odkopać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny, dostojny piernik- o kanadyjskim jeszcze nie słyszałam- wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę, jak miło ,,widzieć" na stronie))))) jeszcze milej, że smakował. Liczę na więcej odwiedzin, dzięki!

    OdpowiedzUsuń