4 szkl. mąki
50 g drożdży świeżych
3 jajka
100 g masła
1 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
Kruszonka:
100 g masła
150g mąki
100 g cukru
1. Do misy miksera wlać 3/4 ciepłego mleka, rozpuszczone masło, dodać jajka, mąkę, cukier.
2. Na cukier w misie wkruszyć drożdże, wlać resztę mleka. Po około 20 minutach jak zaczną rosnąć wszystko wyrobić hakiem.
3. Miskę przykryć ściereczką i położyć w ciepłe miejsce, najlepiej obok grzejnika.
4. Po około 40 minutach jak ciasto urośnie, wyłożyć na stolnicę i podzielić na pół, chwilkę zagnieść i włożyć do foremek wysmarowanych olejem (30cmx10cm)
5. Wszystkie składniki kruszonki wyrobić w dłoniach i posypać po cieście.
6. Położyć foremki na grzejnik, po ok 20 min. jak ciasto urośnie, włożyć do piekarnika na 45 min. w temp. 180'C, jak się porządnie zarumieni zmniejszyć pod koniec pieczenia do 150'C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz