Niezwykle soczyste mięsko z indyka. Z udźca najlepsze. Roladka dobra na obiad, lub na kanapki. Co włożymy do środka to już kwestia gustu. Z pieczarkami przesmażonymi z cebulką też jest pyszna. Wbrew pozorom bardzo prosta, wystarczy mięso ,, niechlujnie" owinąć nitką i niepotrzebne żadne doświadczenie. Z powstałego tłuszczu można zrobić sosik.
udziec z indyka 2 sztuki
papryka czerwona
ogórek kiszony
boczek wędzony
cebula
musztarda
1. Mięso umyć, wykroić kość ( przekroić wzdłuż i wykrawać jak najbliżej kości). Położyć skórą do deski, grubszy kawałek mięsa lekko naciąć, żeby poszerzyć płat mięsa, rozbić tłuczkiem.
2. Z dwóch stron doprawić, pieprzem solą i papryką, posmarować musztardą. Na mięsie ułożyć plastry boczku, paprykę i ogórka w pokrojonego w grubsze paski i cebulę. Zawinąć i związać nitką. Z drugim udźcem postąpić tak samo.
3. Roladki włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego 2 łyżkami oleju. Piec min. 1,5 godziny w temp. 190'C pod przykryciem.
4. Po tym czasie, jak lekko przestygnie wyciągnąć nitkę. Z powstałego tłuszczu można zrobić sos. Zlać do rondelka i zaklepać łyżką mąki.
Wygląda to naprawdę smakowicie! Muszę przyznać, że sama chętnie cos takiego przyrządzę. Często korzystam też z różnych nowych przepisów, bo bardzo lubię różnorodność w kuchni. Fajne przepisy dostępne są też na stronie https://zielonysrodek.pl/przepisy/ , więc możecie tam zerknąć.
OdpowiedzUsuń