środa, 9 lutego 2022

Ciasto drożdżowe z kruszonką

 

  
 Tradycyjne ciasto drożdżowe 
  z kruszonką, tak dla uzupełnienia przepisów i    tym razem dla mojego Tymona, bo on lubi takie ,, suche i proste ciasta " Puszyste, mięciutkie w pierwszy dzień, na drugi polecam posmarować masełkiem i dżemikiem🙂

4 szkl. mąki

50 g drożdży świeżych 

3 jajka 

100 g masła 

1 szkl. mleka

3/4 szkl. cukru


Kruszonka:

100 g masła 

150g mąki

100 g cukru


1.  Do misy miksera wlać 3/4 ciepłego mleka, rozpuszczone masło, dodać jajka, mąkę, cukier.

 2. Na cukier w misie wkruszyć drożdże, wlać resztę mleka. Po około 20 minutach jak zaczną  rosnąć wszystko wyrobić hakiem.

3. Miskę przykryć ściereczką i położyć w ciepłe miejsce, najlepiej obok grzejnika. 

4. Po około 40 minutach jak ciasto urośnie, wyłożyć na stolnicę i podzielić na pół, chwilkę zagnieść i włożyć do foremek wysmarowanych olejem (30cmx10cm)

5. Wszystkie składniki kruszonki wyrobić w dłoniach i posypać po cieście.

6. Położyć foremki na grzejnik, po ok 20 min. jak ciasto urośnie, włożyć do piekarnika na 45 min. w temp. 180'C, jak się porządnie zarumieni zmniejszyć pod koniec pieczenia do 150'C 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz