poniedziałek, 3 stycznia 2022

Ciasto makowe z wiśniami


Bardzo dobre ciasto na biszkopcie makowym, z kremem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz przepyszną frużeliną wiśniową. Bardzo sprytnie się ją robi, wystarczy zaklepać mąką ziemniaczaną i od razu wylać na biszkopt. Ciasto wykonał Mikołaj, więc nie moja w tym zasługa😉 wbrew pozorom, nie jest trudne do zrobienia, a jest przepyszne. Taki orzeźwiający torcikowy smak... 


Biszkopt makowy:

6 jaj

1 szkl. maku

1 szkl. mąki

1 szkl. cukru 

1/4 szkl. wiórek kokosowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Wiśnie przekroić na pół i zasypać 5 łyżkami cukru.

1. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka. Następnie na najmniejszych obrotach dodać mąkę, proszek, mak i wiórki. 

2. Foremkę 20x36 cm. wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 30 min. w temp. 160'C

3. Jak wystygnie przekroić na pół i nasączyć ( 1/3 szkl. wody i 2 kieliszki wódki). 


Krem:

250g serka mascarpone 

400 g śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru (może być zwykły)

1. Do śmietany dodać cukier, ubijać i stopniowo dodawać serek mascarpone, aż do gęstego kremu.  Posmarować po biszkopcie i przykryć drugą połową. Lekko docisnąć.


Frużelina wiśniowa:

450 g mrożonych wiśni

5 łyżek cukru 

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 


1. Wiśnie przelać do garnka, dodać 1/4 szkl. wody i zagotować.

Do 1/5 szkl. wody dodać 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszać i wylać do wiśni. 

Gorącą frużeliną posmarować ciasto.


1 komentarz:

  1. No i naogląda się człowiek takich zdjęć i mu ślinka cieknie wieczorem, gdy już trzeba się ograniczać :)

    OdpowiedzUsuń