Bardzo pyszne ciasto piernikowe, a do tego robimy je bardzo szybko i nie wychodzi zakalec. Mięciutkie, wilgotne z nutą przypraw korzennych. Trochę zmieniłam przepis i pod polewę dałam powidła, przez co zyskało jeszcze na smaku. Źródło tutaj.
Składniki w temperaturze pokojowej!
Składniki suche:
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
paczka przyprawy do piernika 20g
2 łyżki kakao
1 płaska proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
3 jajka
1 szkl. mleka
1 szkl. powideł śliwkowych
3/4 szkl. oleju
2 łyżki miodu
1. Mokre składniki wymieszać tylko do połączenia składników, dodawać stopniowo suche.
2. Foremkę 20x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 50 min. w temperaturze 180' po pół godz. pieczenia zmniejszyć do 150'C. Ostudzić.
Polewa:
1 mleczna czekolada
6 łyżek mleka
Czekoladę połamać, dodać mleko, roztopić w rondelku.
Dodatkowo:
powidła śliwkowe
Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i polać letnią polewą.
I oto przepis sam raz na święta :) Bardzo lubię pierniki, ale wychodzę z założenia, że jest t ciasto, które piecze się i je raz do roku, właśnie w Boże Narodzenie. Zupełnie jak z karpiem albo babką na Wielkanoc.
OdpowiedzUsuń