niedziela, 12 grudnia 2021

Ciasto piernikowe

Bardzo pyszne ciasto piernikowe, a do tego robimy je bardzo szybko i nie wychodzi zakalec. Mięciutkie, wilgotne z nutą przypraw korzennych. Trochę zmieniłam przepis i pod polewę dałam powidła, przez co zyskało jeszcze na smaku. Źródło tutaj.


Składniki w temperaturze pokojowej!

Składniki suche:

2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 

3/4 szkl. cukru

paczka przyprawy do piernika 20g

2 łyżki kakao 

1 płaska proszku do pieczenia

1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Składniki mokre:

3 jajka 

1 szkl. mleka 

1 szkl. powideł  śliwkowych

3/4 szkl. oleju

2 łyżki miodu 


1. Mokre składniki wymieszać tylko do połączenia składników, dodawać stopniowo suche. 

2. Foremkę 20x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 50 min. w temperaturze 180' po pół godz. pieczenia zmniejszyć do 150'C. Ostudzić. 


Polewa:

1 mleczna czekolada 

6 łyżek mleka 


Czekoladę połamać, dodać mleko, roztopić w rondelku.

Dodatkowo:

powidła śliwkowe

Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i polać letnią polewą.


1 komentarz:

  1. I oto przepis sam raz na święta :) Bardzo lubię pierniki, ale wychodzę z założenia, że jest t ciasto, które piecze się i je raz do roku, właśnie w Boże Narodzenie. Zupełnie jak z karpiem albo babką na Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń