Spód:
Wszystkie produkty w temp. pokojowej.
1,5 szkl. mąki pszennej
125 g masła
2 jajka
200 g śmietany 18% lub 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki kakao
1/2 szkl. zaparzonej kawy (2 łyżeczki)
3/4 szkl. cukru
1. Masło utrzeć, dodać cukier, ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i 1 szkl. mąki. Kakao rozpuścić w kawie i wylać do masy. Na koniec do połowy szklanki mąki dodać sodę i proszek, wymieszać i wsypać do reszty.
2. Wlać do tortownicy o średnicy 26 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 25 min, w 180'C, następnie 15 min. w 160'C. Wystudzić w piekarniku.
Masa mango:
puszka pulpy z mango ( z lidla fioletowa puszka)
2 galaretki pomarańczowe
500 ml śmietany 30%
1. Pulpę wylać do garnka, zagotować ściągnąć z płyty i wsypać galaretki. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Przestudzić do konsystencji płynnej.
2. Śmietanę ubić ( nie musi być bardzo sztywna) wlać pulpę i wymieszać. (zostawić 2 łyżki w garnku). Masę wylać na wystudzone ciasto prosto do tortownicy.
Polewa:
100 g białej czekolady
5 łyżek mleka
1.Czekoladę rozpuścić w małym rondelku z mlekiem, wymieszać i polać po cieście.
2. Na polewie zrobić małe kropki z galaretki z mango (podgrzać) i z dwóch stron przeciągnąć wykałaczką, wyjdą ładne łezki.
Na zdjęciu tym razem nie ma, akurat zapomniałam zostawić troszkę galaretki.
Wygląda pięknie i całkiem proste��
OdpowiedzUsuńPiękne i proste to swoją drogą, ale najważniejsze, że jest przy tym bardzo smaczne!:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam w formie tortu na urodziny wnuczka, wyśmienity smak i efektowny wygląd, polecam.
OdpowiedzUsuń