piątek, 17 grudnia 2021

Zakwas z buraków


Zakwas z buraków to bomba witaminowa,  prosty do zrobienia składniki, które mamy w zasięgu ręki. W sezonie zimowym warto robić sobie taki zakwas i popijać. Szczególnie teraz kiedy warzywa i owoce mają dużo pestycydów. Dobry na jelita jak wszystkie kiszonki, bo tam jest najwięcej komórek odpornościowych. Bogaty w witaminę C, składniki mineralne, najważniejsze antyoksydanty i wiele innych dobroci 😃 Aaa i resztę zostawcie sobie na barszczyk. Ja robię w największym,, słoiku" i trzymam buteleczki w lodówce. Na wieczór wyciągam, rano pijemy pół szklaneczki.


1,50 kg buraków 

7 ząbków czosnku 

1,5 litra wody 

1, 5 łyżki soli


1). Buraki obrać ze skórki, pokroić w plastry.
2). Do dużego słoika (u mnie 2,5 l), lub kamiennego garnka, włożyć buraki, zalać do całkowitego przykrycia letnią przegotowaną wodą, wymieszaną ze solą. Dodać obrany czosnek w ząbkach.
3). Słoik przykryć talerzykiem lub lekko zakręcić.
4). Na powierzchni pojawi się biała piana, która
 jest oznaką fermentacji i wszystko jest w porządku. Można ją zebrać i lekko przemieszać, tzn. docisnąć buraczki w stronę dołu, żeby były schowane pod wodą, nie mogą wystawać.
5). Zakwas będzie gotowy po ok. 5-6 dniach. Ja trzymam w kuchni na blacie, ale w cieniu.
6). Gotowy zakwas przecedzić i przelać do butelek lub słoika, zakręcić i schować do lodówki.

Ilość możemy sobie zrobić dowolną, należy pamiętać ze na każdy litr wody przypada łyżka soli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz