sobota, 31 lipca 2021

Sushi domowe

 


Sushi to chyba jedno z najsłynniejszych japońskich dań. Nie musi wcale zawierać surowej ryby, bowiem w rolkach mogą znaleźć się przeróżne składniki. Najlepsza opcja, gdy robimy sami, bo wybieramy to co najbardziej lubimy. U mnie wędzony łosoś, paluszki krabowe i tuńczyk z puszki. Plus warzywne dodatki typu ogórek, papryka czy awokado.

Co jest trudnego w zrobieniu sushi? Chyba nic, jedynie potrzebne są chęci, żeby je zrobić. Czasem ryż się trochę rozgotuje, czasem jest ciut za twardy, ale wszyscy twierdzą, że jest pyszne😁

Możecie kombinować co Wam wyobraźnia podpowie. 


400 g ryżu do sushi

algi

pasta wasabi


13 łyżek octu ryżowego

8 łyżek cukru

1 płaska łyżka soli 


MAKI - ryż z dodatkami owinięty w algi morskie.

I wersja

100 g łososia wędzonego 

ogórek zielony


II wersja

paluszki surimi

serek kanapkowy 

szczypiorek


1. Ryż przepłukać 5x, za każdym razem odlewając wodę, zalać ponownie wodą i moczyć 30 min. 

2. Po tym czasie odlać wodę, nalać czystej 3 szkl. i zagotować. Wymieszać dokładnie i zmniejszyć palnik na małą moc ( płytę na nr 3). Gotować 15 min. po tym czasie wymieszać i trzymać pod pokrywką 15 min. na zimnej płycie. Odkryć. Do ciepłego ryżu dodać cukier, ocet i sól, wszystko wymieszać.

3. Na bambusową matę położyć liść algi śliską stroną do maty. Ryż rozkładać palcami, lekko dociskając. Dłonie zanurzać w misce z zimną wodą i tak powtarzać dopóki ryżu nie rozłożymy równomiernie. 2 cm przed końcem algi już nie nakładać.

4. Na ryż posmarować cienki pasek pastą wasabi, nałożyć łososia, obok położyć ogórka i zwijać ciasno w rulon za pomocą maty.

5. Kolejny arkusz z ryżem posmarować serkiem ( odkładam do miseczki i dodaje trochę mleka,  żeby był rzadszy, łatwiejsze posmarować), posypać szczypiorkiem i położyć paluszki krabowe. Zwinąć w rulon za pomocą maty.

5. Pokroić ostrym nożem, za każdym razem czystym i pomoczonym we wodzie.

6. Sushi jeść pałeczkami maczając w sosie sojowym. 


URAMAKI - to odwrócone maki, z ryżem po zewnętrznej stronie.


tuńczyk z puszki w oleju

papryka czerwona 

dowolna sałata, rukola itp.


1. Do 3 punktu postępujemy tak samo.

Matę bambusową owinąć folią.  Na to położyć algi błyszczącą stroną do maty. Wyłożyć ryż, lekko dociskając palcami, posypać czarnuszką lub sezamem  następnie liść przewrócić ryżem do maty. Ułożyć na liściu wszystkie składniki i zawinąć w rulon, pomagając sobie matą. 

2. Pokroić ostrym nożem, za każdym razem czystym. Maczać w sosie sojowym.




1 komentarz: