niedziela, 25 lipca 2021

Salatka z ogórków z pietruszką

  

Smaczna sałatka z ogórków na zimę z marchewką, cebulą i natką pietruszki. Stary, sprawdzony przepis. Ogórki robione od lat. Zawsze na oko, dziś odmierzyłam proporcję, żeby w końcu Wam podać. Najlepsza do hot-doga, kanapki czy kiełbasy na gorąco. 


3 kg ogórków 

0,5 kg cebuli

0,5 kg marchewki

duży pęczek natki pietruszki 


Zalewa:

3/4 szkl. cukru 

3/4 szkl. octu 

1/3 szkl. oleju

1 szkl. wody

4 łyżki soli


1. Ogórki ze skórą pokroić w plastry (ja kroję ręcznie). Cebulę w półkrążki,  marchewkę w wiórki. Wszystko posolić i odstawić na min. 2 godziny.

2. Po tym czasie dodać resztę składników, porządnie wymieszać i nakładać do słoików, dodać do pełna zalewy.  Zakręcić, włożyć do garnka, na dnie położyć ściereczkę. Nalać wody do 3/4 wysokości słoików i gotować 7 min. od zagotowania.


2 komentarze:

  1. Cześć Magdo, ja do swojej sałatki też dodaję marchewki i cebuli. Używam także papryki czerwonej, poprawia smak i wygląd :-). Następnym razem spróbuję dodać też pietruszki. Pozdrawiam i zapraszam na moją sałatkę z ogórków https://ania-gotuje.pl/przepis/salatka-z-ogorkow-na-zime/

    OdpowiedzUsuń