Smaczna sałatka z ogórków na zimę z marchewką, cebulą i natką pietruszki. Stary, sprawdzony przepis. Ogórki robione od lat. Zawsze na oko, dziś odmierzyłam proporcję, żeby w końcu Wam podać. Najlepsza do hot-doga, kanapki czy kiełbasy na gorąco.
3 kg ogórków
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchewki
duży pęczek natki pietruszki
Zalewa:
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. octu
1/3 szkl. oleju
1 szkl. wody
4 łyżki soli
1. Ogórki ze skórą pokroić w plastry (ja kroję ręcznie). Cebulę w półkrążki, marchewkę w wiórki. Wszystko posolić i odstawić na min. 2 godziny.
2. Po tym czasie dodać resztę składników, porządnie wymieszać i nakładać do słoików, dodać do pełna zalewy. Zakręcić, włożyć do garnka, na dnie położyć ściereczkę. Nalać wody do 3/4 wysokości słoików i gotować 7 min. od zagotowania.
Cześć Magdo, ja do swojej sałatki też dodaję marchewki i cebuli. Używam także papryki czerwonej, poprawia smak i wygląd :-). Następnym razem spróbuję dodać też pietruszki. Pozdrawiam i zapraszam na moją sałatkę z ogórków https://ania-gotuje.pl/przepis/salatka-z-ogorkow-na-zime/
OdpowiedzUsuńkütahya
OdpowiedzUsuńurfa
kars
ağrı
tunceli
QD38J3