Pyszna i szybka tarta, przywieziona z kawiarni z Opola coffeeseven. Ta już moja.
Delikatna masa czekoladowa, bo z kremówką, maślany spód i na dopełnienie to co najlepsze, całe orzechy laskowe. Proprcje czekolady mlecznej do gorzkiej możemy sobie sami dopasować. Jaką bardziej wolimy.
Choć nie zjemy na raz dużego kawałka, po małym można sobie dokrawać tak przez cały dzień, jest tak wciągająca... że sami spróbujcie 🙂
Spód:
140 g masła
180 g mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
1. Zimne masło pokroić w kostkę wrzucić do misy miksera, dodać żółtka, cukier i mąkę. Wymieszać do uzyskania jednolitej kulki.
2. Podsypać blat mąką, rozwałkować i przenieść na wałku na foremkę o średnicy ok 26 cm. Piec 25 min. w temp.
Masa czekoladowa:
400 ml śmietany 30%
200 g czekolady mlecznej (goplana)
150 g czekolady gorzkiej
1. Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć płytę.
2. Po ok. 10 min. posypać orzechami laskowymi.
Tartę przechowywać w lodówce.
Robiłam jest przepyszna..
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona tarta do kawki, dziękuję
OdpowiedzUsuńAnia