Co jest trudnego w zrobieniu sushi? Chyba nic, jedynie potrzebne są chęci, żeby je zrobić. Czasem ryż się trochę rozgotuje, czasem jest ciut za twardy, ale wszyscy twierdzą, że jest pyszne😁
Możecie kombinować co Wam wyobraźnia podpowie.
400 g ryżu do sushi
algi
pasta wasabi
13 łyżek octu ryżowego
8 łyżek cukru
1 płaska łyżka soli
MAKI - ryż z dodatkami owinięty w algi morskie.
I wersja
100 g łososia wędzonego
ogórek zielony
II wersja
paluszki surimi
serek kanapkowy
szczypiorek
1. Ryż przepłukać 5x, za każdym razem odlewając wodę, zalać ponownie wodą i moczyć 30 min.
2. Po tym czasie odlać wodę, nalać czystej 3 szkl. i zagotować. Wymieszać dokładnie i zmniejszyć palnik na małą moc ( płytę na nr 3). Gotować 15 min. po tym czasie wymieszać i trzymać pod pokrywką 15 min. na zimnej płycie. Odkryć. Do ciepłego ryżu dodać cukier, ocet i sól, wszystko wymieszać.
3. Na bambusową matę położyć liść algi śliską stroną do maty. Ryż rozkładać palcami, lekko dociskając. Dłonie zanurzać w misce z zimną wodą i tak powtarzać dopóki ryżu nie rozłożymy równomiernie. 2 cm przed końcem algi już nie nakładać.
4. Na ryż posmarować cienki pasek pastą wasabi, nałożyć łososia, obok położyć ogórka i zwijać ciasno w rulon za pomocą maty.
5. Kolejny arkusz z ryżem posmarować serkiem ( odkładam do miseczki i dodaje trochę mleka, żeby był rzadszy, łatwiejsze posmarować), posypać szczypiorkiem i położyć paluszki krabowe. Zwinąć w rulon za pomocą maty.
5. Pokroić ostrym nożem, za każdym razem czystym i pomoczonym we wodzie.
6. Sushi jeść pałeczkami maczając w sosie sojowym.
URAMAKI - to odwrócone maki, z ryżem po zewnętrznej stronie.
tuńczyk z puszki w oleju
papryka czerwona
dowolna sałata, rukola itp.
1. Do 3 punktu postępujemy tak samo.
Matę bambusową owinąć folią. Na to położyć algi błyszczącą stroną do maty. Wyłożyć ryż, lekko dociskając palcami, posypać czarnuszką lub sezamem następnie liść przewrócić ryżem do maty. Ułożyć na liściu wszystkie składniki i zawinąć w rulon, pomagając sobie matą.
2. Pokroić ostrym nożem, za każdym razem czystym. Maczać w sosie sojowym.
Świetnie się czyta twoje wpisy
OdpowiedzUsuń