piątek, 26 marca 2021

Malinowo- czekoladowe


             Malinowo- czekoladowe ciasto, taki tort wymyśliłam na urodziny, dziś ciasto o takim samym smaku. Pyszny z chrupiącą czekoladową masą i orzeźwiającą malinową śmietanką. Krojony w cienkie kawałki, smakuje niczym prawdziwy torcik. 


Biszkopt:

6 jaj

1 szkl. mąki

3 łyżki kakao

1 szkl. cukru

1 łyżeczka proszku

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Następnie mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać łyżką. Wlać do foremki 20x36 cm wyłożonej papierem i piec w temp. 160'C. 

Na zdjęciu to ciasto z przeczkowca, jest smaczniejsze od zwykłego biszkoptu, z tym że trudniej się smaruje masą czekoladową, bo jest bardzo puszyste, ale jak widać można.

Masa czekoladowa:

2 tabliczki mlecznej czekolady

małe 1/2 szkl. zmielonych sucharów 


Czekoladę rozpuścić w rondelku. Dodać 15 łyżek mleka.

Suchary zmielić na pył i dodać do schlodzonej czekolady.

Na jedną część ciasta nałożyć masę czekoladową, nóż maczać w gorącej wodzie i delikatnie nakładać. Tutaj potrzeba chwila cierpliwości, nie posmarujemy tego jednym pociągnięciem. Chwilę schłodzić.


Masa malinowa:

150 g malin (u mnie zapasy z zamrażarki)

500 ml śmietany 30%

3 łyżki cukru

1 śmietan-fix 


Maliny rozmrozić, zblendować.

Śmietanę ubić z fixem i cukrem na sztywno. Następnie dodać maliny i wymieszać łyżką. Posmarować po masie czekoladowej. Przykryć drugim biszkoptem, docisnąć. Tą część biszkopta naponczować wodą z cytryną.


Masa śmietanowa:

500 ml śmietany 30%

2 łyżki cukru

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Posmarować po biszkopcie.

Polałam malinami bo mi zostały...




2 komentarze:

  1. Dzięki za przepis! Zrobiłam dzieciakom i były zachwycone!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, dzieci je lubią , bo fajnie chrupią sucharki z nutellą, dzięki pozdrawiam)))

    OdpowiedzUsuń