sobota, 9 maja 2020

Makaron kokardki z boczkiem i brokułem



Pyszne są te kokardki, zrobiłam z tego co akurat miałam pod ręką. Połączenie boczku i brokuła w sosie śmietanowym idealnie do siebie pasuje. Szybki, smaczny i syty obiad. Polecam!


200 g makaronu kokardki
150 g boczku wędzonego
400 g mrożonego brokuła
200 g śmietany 18%
1 duża cebula
2 ząbki czosnku

1. Makaron wstawić do dużego garnka do osolonej wody, 5 min. przed końcem gotowania wrzucić brokuła.Ugotować i odcedzi, (można ugotować oddzielnie).
2. W tym czasie co się gotuje makaron, usmażyć boczek w kostkę.
3. Pod koniec smażenia dodać cebulę, również pokrojoną w kostkę, przyrumienić i czosnek przeciśnięty przez praskę.
4. Zalać połową szklanki wody, wlać śmietanę i wymieszać.
5. Dodać makaron z brokułem. Wszystko wymieszać na patelni.
6. Doprawić pieprzem i solą. Można  posypać szczypiorkiem lub pietruszką.

2 komentarze:

  1. Doświadczenie kulinarne w Lubinie nie ogranicza się jedynie do próbowania miejscowych specjałów, lecz stanowi także fascynującą podróż przez różnorodne kuchnie światowe. Postaw na jedzenie Lubin

    OdpowiedzUsuń