Krem z białych warzyw z czosnkowymi grzankami i chipsem bekonowym, który świetnie podkręci smak zupy. Pierwsze podejście nie do końca udane, bo dałam za dużo kalafiora. Drugie całkiem dobre. Zupa, która za każdym razem może smakować inaczej, bo różnorodność białych warzyw jest ogromna. Wystarczy zmienić jeden składnik i mamy inny smak.
1,75 l rosołu500 g ziemniaków
1 duża pietruszka
200 g mrożonego kalafiora
1/4 małego selera
1 cebula
gałka muszkatołowa
1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
2. Marchewkę, pietruszkę, seler również obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
3. Wszystko razem wrzucić do garnka na gotujący się rosół. Po 5 min. dodać kalafiora.
4. Cebulę pokroić w półkrążki usmażyć na złoto na łyżce oleju, gdy warzywa będą miękkie dodać cebulę i wszystko zblendować na jednolity krem, (gdyby był za gęsty dolać troszkę wody).
5. Doprawić gałką, solą i pieprzem.
6. Boczek usmażyć z obu stron na chrupko, w kostkę lub plasterek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz