Pyszne są te kokardki, zrobiłam z tego co akurat miałam pod ręką. Połączenie boczku i brokuła w sosie śmietanowym idealnie do siebie pasuje. Szybki, smaczny i syty obiad. Polecam!
200 g makaronu kokardki
150 g boczku wędzonego
400 g mrożonego brokuła
200 g śmietany 18%
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1. Makaron wstawić do dużego garnka do osolonej wody, 5 min. przed końcem gotowania wrzucić brokuła.Ugotować i odcedzi, (można ugotować oddzielnie).
2. W tym czasie co się gotuje makaron, usmażyć boczek w kostkę.
3. Pod koniec smażenia dodać cebulę, również pokrojoną w kostkę, przyrumienić i czosnek przeciśnięty przez praskę.
4. Zalać połową szklanki wody, wlać śmietanę i wymieszać.
5. Dodać makaron z brokułem. Wszystko wymieszać na patelni.
6. Doprawić pieprzem i solą. Można posypać szczypiorkiem lub pietruszką.
Super
OdpowiedzUsuńDoświadczenie kulinarne w Lubinie nie ogranicza się jedynie do próbowania miejscowych specjałów, lecz stanowi także fascynującą podróż przez różnorodne kuchnie światowe. Postaw na jedzenie Lubin
OdpowiedzUsuń