Szukacie szybkiego przepisu na ciasto z rabarbarem?, no to właśnie macie. Dziecinnie proste, pewne że nie będzie zakalca, bo to nie ucierane, a jedynie mieszane łyżką. Do tego ładnie wyrośnie, jest wilgotne i po prostu pyszne. Można dodać dowolne owoce, w zależności na co mamy sezon.
Ciasto:
3 szkl. mąki
5 jajek
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. cukru
360 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki w temp. pokojowej.
600g rabarbaru
4 łyżki cukru
Kruszonka:
80 g masła
80 g cukru
100 g mąki
1. Rabarbar pokroić w kostkę, nie obierać, jedynie tam gdzie skórka się ciągnie za nożem. Posłodzić cukrem i położyć na sitku do odsączenia na 20 min.
2. Kruszonka :Masło roztopić. Do gorącego dodać cukier, mąkę wymieszać widelcem. Gdyby była za bardzo sklejona dodać łyżkę mąki.
Można tradycyjnym sposobem wyrobić kruszonkę w dłoniach z masłem w temp. pokojowej.
3. Całe jajka, jogurt, olej i cukier wymieszać widelcem.
4. Do miski z mokrymi składnikami przesiać mąkę, sodę i proszek. Wymieszać krótko widelcem, wyłożyć do foremki 20x36 cm. wyłożonej papierem, posypać rabarbarem i kruszonką.
6. Piec 30 min, w temp. 180'C, następnie 15 min. w temp. 150 'C
drożdżowe najlepsze!!!
OdpowiedzUsuńHej, powiedz mi proszę jak to jest z tą mąką, bo jest coś takiego w wykonaniu:
OdpowiedzUsuń"2. Masło roztopić. Do gorącego dodać cukier, mąkę wymieszać widelcem. Gdyby była za bardzo sklejona dodać łyżkę mąki."
a potem:
"4. Do miski z mokrymi składnikami przesiać mąkę, sodę i proszek. "
Czyli dodajemy do masła, czy osobno?
Przepis bardzo ciekawy i szybki! :)
hej.
OdpowiedzUsuń,,masło roztopić" tyczy się samej kruszonki, którą posypujemy ciasto na wierzchu przed pieczeniem
a pkt 4 to wykonanie ciasta
Piekłam, szybko i pysznie)
OdpowiedzUsuń