środa, 26 lutego 2020

Śledzie z rzodkiewką



Popielcowy śledzik jak najbardziej wskazany. Nietypowe połączenie z rzodkiewką, którą chciałam gdzieś wykorzystać, a okazała się strzałem w 10-tkę Do tego jabłuszko i czerwona cebulka, zasmakuje tym co za nim nim przepadają. Z kromeczką chlebka mamy pyszne śniadanko, a jakie wartościowe..!


5 solonych płatów śledziowych
1 pęczek rzodkiewki
1 jabłko
1 mała czerwona cebula
śmietana 12%
pieprz, sól

1. Śledzie wymoczyć ok. 3 godz., zmieniając wodę. Odsączyć, pokroić w paski.
2. Rzodkiewkę  w kostkę, cebulę też tylko drobniejszą.
3. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i od razu zalać śmietaną. Dodać resztę składników, doprawić i wymieszać.

1 komentarz:

  1. My znamy przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Z rzodkiewka jeszcze nie jedliśmy. Ale ciekawy przepis, wiec nie pozostaje nic innego jak spróbować.

    OdpowiedzUsuń