Surówka z kalafiora, która najbardziej chyba pasuje do mięsa z grilla. Ogromną jej zaletą jest fakt, że zrobiona z surowego kalafiora. Co za tym idzie? 100 % witamin na talerzu. Najważniejszym składnikiem jest sulforafan, substancja która ma moc zapobiegania niektórym nowotworom. Na równi z kalafiorem stoi brokuł i warzywa z rodziny krzyżowych, jak brukselka, kapusta czy jarmuż. Następny wpis właśnie o jarmużu, będzie pysznie i na słodko.
mały kalafior
koperek lub szczypiorek
jogurt
2 łyżki majonezu
1-2 ząbki czosnku
pieprz, sól
1. Kalafior podzielić na różyczki, dobrze umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
2. Koperek pokroić drobno.
3. Czosnek przecisnąć przez praskę.
4. Wszystkie składniki wymieszać, dodać kilka łyżek jogurtu i 2 łyżki majonezu. Doprawić do smaku.
Takiej jeszcze nie miałam okazji jeść, ale zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuń