wtorek, 16 stycznia 2018

Najszybszy łosoś z patelni



Szybciej, pyszniej i prościej już się chyba nie da. Totalna klasyka, filet z patelni. Solimy, pieprzymy. Smażymy dosłownie chwileczkę, a jakie to pyszne, wiedzą Ci co jedli, a Ci co jeszcze nie mieli okazji spróbować tej ryby, szczerze polecam. Chłopaki moje przepadają, obowiązkowo kleksik sosu czosnkowego musi się pojawić. Teoretycznie powinno się smażyć ze skórką, tym razem smażyłam bez i wyszedł równie wilgotny. Trzeba tylko ciut krócej trzymać na patelni.


surowy filet z łososia
sól lub przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
1 łyżka oleju
1 łyżka masła

1). Z fileta odkroić skórę, umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać przyprawą lub posolić, położyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć 3-4 minutki, po czym przełożyć na drugą stronę i smażyć tyle samo.

2 komentarze: