Prościutkie ciasto z owocami, które zawsze się udaje. Niedrogie, bo tylko z trzech jaj. Szybkie, pyszne, najlepsze w sezonie owocowym)) Przepis z mojej ulubionej stronki.
3 szkl. mąki
3 jajka
1 i 1/4 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
1 łyżka octu owocowego, ewnet. zwykłego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
ok. 700g truskawek
100g borówek
Całe jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodać mleko, olej na przemian z mąką i proszkiem. Wszystko mieszać mikserem do połączenia składników, dodać ocet.
Przełożyć do foremki (20x36cm), wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem.
Na ciasto wyłożyć owoce (jak są bardzo soczyste i jest ich dużo, obtoczyć w budyniu lub suchej galaretce) i posypać kruszonką, maka+cukier+masło (zrobiłam na oko).
Piec w temp. 170'C ok. 50 min.(zmniejszyć temp. jak się zarumieni).
Mniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuńproste powiadasz? a wygląda jak z najlepszej cukierni;) wykorzystam przepis;)
OdpowiedzUsuńWygląda na prawdę wspaniale!
OdpowiedzUsuńCiasto faktycznie proste i tanie ale przepyszne. Zrobiłam je z jagodami i jabłkami i nie możemy jedząc powiedzieć sobie dość
OdpowiedzUsuńMiło ,,słyszeć" , dziękuje za komentarzyk)))
OdpowiedzUsuńzrobiłem. Posmakuje za 50 min. jak sie upiecze
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJE CIASTO SUPER SIĘ UPIEKŁO I JEST PYSZNE POZDRAWIAM;-)
OdpowiedzUsuńA ja dziękuje za komentarz)), pozdrawiam p.Aniu))
OdpowiedzUsuńA do czego ocet?
OdpowiedzUsuńZrobiłam z mrożonymi owocami. Wyszedł przez to zakalec mimo że optoczyłam galaretką. Ale i tak było pyszne. Z uwagi na porę roku zrobię z jabłkami. I zobaczymy jak wyjdzie.
OdpowiedzUsuńNiech Pani następnym razem mrożone owoce posypie maka☺️
UsuńSzkoda. Zrób z jabłkami, będą pewniejsze)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Robiłam z truskawkami i wyszło bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńDzięki za prosty i pewny przepis. Kasia
Dziś właśnie zrobiłam "prawie"jest jeszcze w piekarniku zobaczymy co będzie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Kasiu))
OdpowiedzUsuńTo pewniak, który zawsze wychodzi.
Nie ma mowy o zakalcu jak w typowo ucieranych ciastach.
Cieszę się Kasiu))
OdpowiedzUsuńTo pewniak, który zawsze wychodzi.
Nie ma mowy o zakalcu jak w typowo ucieranych ciastach.
Piekłam dzisiaj z samych borówek. Pychotka!!!Wyszedł bardzo wysoki.Jeszcze ciepły sie rozszedł ��
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszy mnie to bardzo))
OdpowiedzUsuńWlasnie upieklam,wyszlo pysznie. Super przepis!:)
OdpowiedzUsuńza duzo cukru moim zdaniem monza zredukowac albo zastapic ksylitolem.
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na fajne ciacho. A cukru, każdy może sobie odpowiednio mniej dać. Jak kto lubi.
OdpowiedzUsuńKsylitol dzisiaj modny, jutro może znowu coś innego wymyślą...
Pozdrawiam
A truskawki polowki? Ktora strona do gory? I po ocet? Mozna nie dodawac?
OdpowiedzUsuńZrobilam 5 dni temu , ciasto pyszne, moj maz chwalil. Polecam zrobic ... i dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam i ..... zjedliśmy jeszcze ciepłe! Wspaniałe, pychota!!!
OdpowiedzUsuńRewelka:-) polecam z czystym supmieniem. Upiekłam z jabłkami i agrestoporzeczką oczywiście mrożoną i wyszło super. Najlepsze z tego typu szybkich i prostych ciast.
OdpowiedzUsuńKiedy dodać ocet?jak układać truskawki duze, ktore zostały rozkrojone na polowe?
OdpowiedzUsuńNp. Po wymieszaniu wszystkich składników. Truskawki jak wylejemy ciasto na blachę.
OdpowiedzUsuńCiasto zrobione, wyszło pyszne. Robiłam z papierowkami i śliwkami :) przepis super. Polecam !!!
OdpowiedzUsuńdzięki))) takie proste ciasto wszystkim wychodzi i to jest jego plus))))pozdrawiam))
OdpowiedzUsuńpo co ocet? dlaczego nie odpowiadasz?
OdpowiedzUsuńZ octem lepiej wyrasta, bez też wychodzi.
OdpowiedzUsuńPYSZNE! Ciasto godne polecenia. Ja zrobiłam bez octu. W sklepie nie było jagód, więc wybrałam za owoce czerwoną porzeczkę. Dobre, lekko kwaśne owoce z słodką nutą ciasta.
OdpowiedzUsuńW przepisie nie podano czy piec na termoobiegu czy góra dół. Piekę już 56 min. góra dół na 175 stopni i nawet się nie zarumieniło...
OdpowiedzUsuńTermoobieg)
UsuńWitam ciasto powinno być gęste?
OdpowiedzUsuńCiasto mięciutkie wilgotne ..pyszne niesamowicie .Pieklam dwa razy z truskawkami + rabarbar.Raz bez kruszonki i również wspaniałe.
OdpowiedzUsuńMiałam taki przepis ale bez mleka i tylko z 3 łyżkami oleju. A tu tyle oleju. Dlaczego taka ilość?
OdpowiedzUsuńWyszło wspaniałe! Pyszne, wyrośnięte!
OdpowiedzUsuńNa jaką blachę robicie
OdpowiedzUsuń20x36 mierzone u podstawy
OdpowiedzUsuńNo niestety mimo bardzo dokładnego odtworzenia przepisu wyszedł OKROPNY ZAKALEC
OdpowiedzUsuńPiekę go od lat i zawsze wychodzi
UsuńWitam Was serdecznie.. A ja piekę to ciasto tylko z mrozonymi owocami, bo mam ich dużo, i ciasto mi wychodzi super. Także bardxo dziekuje za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie wiem, jak smaczne będzie to ciasto po upieczeniu, ale patrząc, jak zaczyna wyglądać w piekarniku - czuję, że będzie obłędne 😋
OdpowiedzUsuńA czytając komentarze tych, którzy już je piekli - jestem tego pewna 👍 Pozdrawiam serdecznie 😊
Czy można dodać kakao
OdpowiedzUsuńJak kakao to lepiej zrobić ciasto salceson jest na blogu w zakładce proste ciasta.
OdpowiedzUsuń