Efektowna warstwowa sałatka, która ozdobi niejeden stół. Trochę pracochłonna, ale efekt wynagrodzi pracę. Jeśli chodzi o smak to wg mnie taka trochę unowocześniona ,,klasyczna jarzynowa". Ja pozmieniałam trochę składniki i jej wykonanie. Źródło tutaj.
Składniki:
1 duży słoik pieczarek marynowanych
4 -5 ogórków korniszonych
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
pęczek szczypiorku
150 g sera żółtego
słoik warzyw (groszek, marchewka, kukurydza) ok. 500g
4-5 jajek
sos = majonez +jogurt
przyprawa do drobiu
1). Dno tortownicy (o śr. 24 cm) wyłożyć folią aluminiową.
2). Na samym dnie ułożyć pieczarki główkami do dołu.
3). Szczypiorek pokroić drobno i sypać po pieczarkach.
4). Mieszankę warzywną odcedzić, w luki między pieczarkami włożyć marchewkę, resztę mieszanki posypać po całości. Docisnąć posypać solą i pieprzem, posmarować majonezem wymieszanym z jogurtem (proporcje wg uznania).
Pamiętać, żeby dokładnie smarować przy bokach tortownicy.).
5). Mięso z kurczaka posypać przyprawami (zostawić na noc w lodówce), po czym usmażyć, ostudzić i wyłożyć do tortownicy. Cieniutko posmarować sosem.
6). Jajka ugotować, ostudzić pokroić w kostkę i wyłożyć. Docisnąć i cieniutko posmarować sosem.
7). Ogórki pokroić w kostkę, docisnąć, cieniutko posmarować sosem.
9). Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć i docisnąć ( już nie smarować).
Tortownicę przykryć folią i odłożyć do lodówki na noc.
Po tym czasie sałatkę wyłożyć na duży talerz odwracając formę do góry dnem. Ściągnąć obręcz tortownicy i delikatnie folię. Udekorować wg uznania.
Jaka efektowna sałatka:))
OdpowiedzUsuńJaka efektowna sałatka:))
OdpowiedzUsuńŚwietna, muszę ją zrobić, bo wygląda bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie kurczaka najpierw kroimy w kosteczkę i potem smażymy czy smażymy w całości i potem kroimy? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmażymy już pokrojonego w kosteczkę, wcześniej doprawionego i koniecznie ma postać w lodówce.
OdpowiedzUsuńŚwietna zrobiłam na imieniny:)dzięki
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierwszy raz i wyszła pyszna i efektownie wyglądała na stole, ja zamiast jednej z warstw majonezu dałam ketchup.
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco, ale zastanawiam się, czy stojąc na stole kilka godzin, zachowa kształt czy się rozpadnie?
OdpowiedzUsuńNIC się nie rozpadnie. Rób śmiało !
OdpowiedzUsuńDzięki! W takim razie za tydzień w sobotę robię! :)
Usuńnie mam ogórków KORNISZONYCH :)
OdpowiedzUsuń