sobota, 7 marca 2015

Serniko-makowiec




Wstawiam serniko-makowca na specjalną prośbę Pań. Dość szybki w wykonaniu, bo z gotową masą makową. Polewa jest w sumie zbędna, ale polałam, bo chciałam wykorzystać czekoladę. Idealne połączenie puszystego sera i maku sprawi, że smakuje wybornie)))


Spód:
125 g masła lub margaryny 
2 żółtka
5 łyżek cukru
1 1/2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki razem zagniatamy, rozwałkujemy i wykładamy na blaszkę (20x36cm), wyłożoną papierem.

Masa makowa z puszki (900g) plus 1/2 szkl. bułki tartej

Masę makową wyłożyć do miski, dosypać 1/2 szkl. bułki tartej i wszystko wymieszać.
Wyłożyć na kruchy spód.

Masa serowa:
1,20 sera (mój ulubiony)
3/4 szkl. cukru
5 jaj +2 białka (od ciasta kruchego)
1 budyń śmiet. na 3/4
1/2 szkl. mleka
1/4 szkl. oleju

Żółtka ubić z cukrem , dodać ser, mleko i olej na przemian. Na koniec budyń.
Białka ubić i wymieszać z masą serową delikatnie drewnianą łyżką. Wyłożyć na masę makową.
Piec ok. 1, 20 h w temp. 180'C, jak się zarumieni zmniejszyć temperaturę.

Polewa:
1 tabliczka czekolady 100g
6 łyżek mleka

Do garnuszka wlać mleko, połamać czekoladę, wszystko wymieszać do rozpuszczenia i polać po cieście.


7 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, pyszne połączenie sernika z makowcem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy spodu nie należy trochę podpiec przed wyłożeniem maku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak nie ma w przepisie to znaczy, że nie trzeba) upiecze się bez problemu.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ten budyn to zrobic na mleku czy poprostu proszek budyniowy wsypac?

    OdpowiedzUsuń