Klasyczny, polski, ciężki sernik z prawdziwego twarogu. Tych już mało na naszych stołach, bo każdy idzie na łatwiznę i kupuje ser już gotowy. Robiony na kruchym spodzie i charakterystyczną kratką na wierzchu. Można go polać lukrem, a wtedy nie trzeba będzie smarować białkiem.
2,5 szkl. mąki tortowej
3/4 kostki margaryny
1 jajko
2 żółtka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku
Wszystkie składniki zagnieść. 1/3 odkroić i resztą wyłożyć blaszkę o wymiaarch 20x36cm.
Masa serowa:
1 kg twarogu (tłustego lb półtłustego)
7 jaj + jedno białko z ciasta kruchego (a drugie na posmarowanie kratki)
1/2 kostki masła
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy lub wanil.
100g rodzynek
Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku na przemian z twarogiem. Następnie budyń i rodzynki (wcześniej zalane wrzątkiem). Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą.
Masę wyłożyć do blaszki (wyłożonej ciastem).
1/3 odkrojonego ciasta rozwałkować i pociąć w paski o grubości ok. 2 cm. Ułożyć na masie serowej kratkę i posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w temp. 180'C ok. 60 min.
Mmm... aż ślinka cieknie na sam widok :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki mniam:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwy ciężki sernik jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuń