sobota, 28 czerwca 2014

Szarlotka



Szarlotki chyba nie trzeba jakoś specjalanie przedstawiać. Znają  i lubią ją chyba wszyscy. Idealne ciasto dla początkujących. U mnie na kruchym cieście z jabłkami ze słoika, co za tym idzie szybkie jej wykonanie. Przepis ze starego zeszytu.

Ciasto kruche:
2 szkl. mąki pzennej
1 szkl. mąki krupczatki
5 żółtek
250g margaryny 
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
małe 3/4 szkl. cukru pudru

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść na jednolitą masę. Większą połową ciasta wyłożyć blaszkę (20x36cm) wyłożoną papierem pergaminowym. Ponakłuwać widelcem. Mniejszą część włożyć do zamrażalki na 1/2 godziny.

Dodatkowo:
2 l. jabłek w słoiku
1 łyżka cynamonu
3 łyżki manny

Po cieście posypać manną, wyłożyć jabłka wymieszane z cynamonem, wyrównać.

Piana:
5 białek
1 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie mąkę. Wyłożyć na jabłka.
Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Piec 1 h w temp. 180'C.
Jak się zarumieni zmniejszyć temperaturę.

4 komentarze: