czwartek, 21 listopada 2013

Krokiety z kurczakiem i szpinakiem




Dziś krokieciki z dużą dawką witamin i składników mineralnych, zdrowe i choć szpinaku nie lubię, to owe krokiety zjadłam ze smakiem. Podstawą jest dobre przyprawienie, koniecznie musi być czosnek. Smaku dodaje im połączenie z kurczakiem, a całość dopełnia ich złocista panierka z bułki tartej
i jajka...polecam)
Przepis od kuzynki.

Naleśniki szt. 14
(przepis każdy pewnie zna)

Farsz:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 torebki mrożonego szpinaku (każda po 400g)
1 serek topiony śmietankowy - 100g
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
pieprz, sól
przyprawa do kurczaka


1) Naleśniki usmażyć.
2).Mięso pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka, usmażyć na kilku łyżkach oleju.
3). Szpinak rozmrozić na sitku ( zostawiam na noc). Na patenię wlać 3 łyżki oleju, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę (smażyć na małym ogniu). Następnie dodać szpinak, dodać soli, pieprzu i na koniec serek topiony, mieszać do rozpuszczenia. Dodać mięso i wymieszać.
3). Na naleśniki nakładać farsz, zwijać w kopertę (każdy bok do środka na kwadrat). Dobrze jest je kilka godz. schłodzić wtedy będą sztywniejsze i łatwiej będzie nam je panierować). Jajko rozbełtać z solą i pieprzem zamoczyć krokiety a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron.
Ja smażę zaraz przed podaniem, żeby były chrupiącą i świeże.

1 komentarz:

  1. świetny pomysł, do tej pory robiłam takie tradycyjne z grzybami i kapustą:)

    OdpowiedzUsuń