sobota, 20 kwietnia 2013

Ciasto marchewkowe



Dziś ciasto marchewkowe, co Wy na to? może dziwnie to zabrzmi, marchewka w słodkim cieście, ale owo warzywo jest praktycznie niewyczuwalne, a nadaje wilgotności, świeżości i koloru. Proste, szybkie, niedrogie w wykonaniu o lekko piernikowej nucie. Można dodać orzechy, rodzynki czy bakalie. 


Składniki:
2 szkl. mąki
4 jajka
3 duże marchewki starte na drobnych oczkach = 2 szkl.
1 szkl. cukru brązowego lub białego
1 szkl. oleju
1 czubata łyżeczka proszku
1 czubata łyżeczka sodki
1 łyżka cynamonu
rodzynki, orzechy (ja nie dawałam)

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodać sodkę, proszek, cynamon. Dodawać do masy na przemian z olejem. Na koniec wsypać startą  marchewkę. wszystko wymieszać i wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. piec w temp. 180 'C ok. 50 min. Jak się zarumieni zmniejszyć temp. 

Polewa:
1 czekolada mleczna
1 łyżka masła
4 łyżki mleka

Wszystko rozpuścić, wymieszać i polać po cieście.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam marchwiaka!

    Ps. 4 razy próbuję dodać komentarz, ale wywala mnie weryfikacja słowna, bez niej o wiele wygodniej komentuje się na blogach.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wyglada,nawet bardzo.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń