sobota, 1 grudnia 2012

Cappuccino

Ciasto o smaku cappucinno, na biszkoptach, z delikatną pianką cytrynową, i masą z śnieżkami i serkiem mascarpone powstało, bo kończył się termin, a okazało się, że nadaje się jak najbardziej do publikacji i wyszło z tego niezłe ciacho, napiszę nieskromnie...)) Podobne smakiem do tego ciasta

Spód:
1,5 paczki biszkoptów
napar z cappuccino lub kawy rozpuszczalnej
Biszkopty moczyć w kawie, ułożyć w foremce.

Masa cappucinno:
2 szkl. mleka 
2 śnieżki
4 łyżki cappuccino
1 łyżka rozpuszczalnej
2 łyżki cukru pudru
500g serka mascarpone
3 łyżki żelatyny

Mleko zagotować, dodać 4 łyżki cappuccino i 1 łyżkę kawy. Schłodzić, dodać śnieżki ubić. Serek zmiksować z cukrem i dodać do śnieżki. 3 łyżki żelatyny wymieszać z 3/4 szkl. gorącej wody i lekko ciepłą dodać do masy. Wyłożyć na biszkopty, a na następnie ułożyć namoczone biszkopty. 
(Można też w ten sposób ułożyć biszkopty).

Pianka cytrynowa:
500ml śmietany kremówki 36%
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem, dodać lekko ciepłą galaretkę, rozpuszczoną w 3/4 szkl. gorącej wody. Piankę wyłożyć na biszkopty.

10 komentarzy: