Ciasto o smaku cappucinno, na biszkoptach, z delikatną pianką cytrynową, i masą z śnieżkami i serkiem mascarpone powstało, bo kończył się termin, a okazało się, że nadaje się jak najbardziej do publikacji i wyszło z tego niezłe ciacho, napiszę nieskromnie...)) Podobne smakiem do tego ciasta
Spód:
1,5 paczki biszkoptów
napar z cappuccino lub kawy rozpuszczalnej
Biszkopty moczyć w kawie, ułożyć w foremce.
Masa cappucinno:
2 szkl. mleka
2 śnieżki
4 łyżki cappuccino
1 łyżka rozpuszczalnej
2 łyżki cukru pudru
500g serka mascarpone
3 łyżki żelatyny
Mleko zagotować, dodać 4 łyżki cappuccino i 1 łyżkę kawy. Schłodzić, dodać śnieżki ubić. Serek zmiksować z cukrem i dodać do śnieżki. 3 łyżki żelatyny wymieszać z 3/4 szkl. gorącej wody i lekko ciepłą dodać do masy. Wyłożyć na biszkopty, a na następnie ułożyć namoczone biszkopty.
(Można też w ten sposób ułożyć biszkopty).
Pianka cytrynowa:
500ml śmietany kremówki 36%
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem, dodać lekko ciepłą galaretkę, rozpuszczoną w 3/4 szkl. gorącej wody. Piankę wyłożyć na biszkopty.
jakie dostojne to ciasto :) musi być bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńwygląda zniewalająco, szkoda że nie mogę poczuć tego smaku ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić, wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńJak równa kostka! Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńw sam raz na elegancki deser na niedziele :)
OdpowiedzUsuńAleż kuszące! Mam ochotę spróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Super wygląda:)
OdpowiedzUsuńskusiłbym się na kawałek lub cztery... ładnie skomponowane
OdpowiedzUsuńIdealne :)
OdpowiedzUsuńzapraszam )))))
OdpowiedzUsuń