poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Baranek z masła



Przedstawiam Wam mojego baranka z masła, jak na pierwszy raz to myślę, że jest całkiem przystojny. Trudno mi napisać szczególowe wykonanie, podam w dużym skrócie jak go zrobić i wcale nie jest to trudne. Myślę, że jego ,,rzeźbienie" stanie się już tradycją, a baranek zagości już na Wielkanocnym śniadanku...

masło (temp. pokojowa)

do ozdoby:
pieprz, goździki
papryka czerwona (sama skórka)
złota kuleczka cukrowa


Kostkę masła przeciąć na wiekszą połowę. Każdej stronie nadać lekko wypukły kształt (nadsmarować)  Z drugiej połowy odkroić małą kosteczkę (która będzie głową baranka) lekko ściąć na kształt głowy baranka, wygładzić. Dolepić uszy. Oczy zrobić z pieprzu, nos z 1/4 części goździka, buźkę z papryki.

Baranka nakłuwać wykałaczką. 

2 komentarze:

  1. Piękny ten Twój baranek, az żal nim chlebek smarować)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie może być większej połowy...

    OdpowiedzUsuń