Torcik zrobiłam dla męża na urodzinki, i tak się złożyło, że z tego co było już w lodówce. Kremówki z serkiem mascarpone, biszkoptem przesmarowanym dżemem porzeczkowym i migdałami, które świetnie pasowały do reszty. Pamiętajcie dobrze nasączyć biszkopt, to jest podstawa przy robieniu tortu i dobry smak...
Biszkopt na tortownice o śr. 24cm.
Upiec przekroić na 4 blaty, nasączyć 1 i 1/3 szkl. ponczu.
Masa:
1 serek mascarpone 125g
600 ml kremówki 30%
3 płaskie łyżki cukru
3 fixy
paczka całych migdałów
Dodatkowo:
dżem porzeczkowy
Do śmietany wsypać cukier, fixy i ubić na sztywno. Do tego włożyć serek i wymieszać łyżką.
Migdały spażyć , obrać ze skórki, pokroić w ,,kostkę".
Blat ciasta posmarować dżemem, posypać migdałami i posmarować masą, i tak 3x.
Wierzch:
400 ml kremówki
2 fixy
2 łyżki cukru pudu
wiórki kokosowe
Tort obłożyć śmietaną, resztę udekorować wg uznania lub jak na zdjęciu.
(jeżeli na torcie nie będzie ,,kleksów" ze śmietany na wierzchu tortu, to 1 mała kremówka 200g w zupełności wystarczy)
poRZeczkowy :)
OdpowiedzUsuńA torcik bardzo fajny :)
śliczny!ile warstw - prezentuje się pięknie!
OdpowiedzUsuńbardzo wytworny i elegancki ;]
OdpowiedzUsuńSmakowite połączenie! - jedno z moich ulubionych :]]
UsuńMoże, tak sobie pomyślałam, dobrze by wkomponować te migdały w biszkopt? - coby nie były takie samotne, haha ;P
Pozdrawiam!
N.
mmm ale boski torcik :)
OdpowiedzUsuńpiękny, porzeczkowy i prze te 4 warstwy jeszcze bardziej mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńRówniutki prościutki, pięknie wygląda i te zdjęcia..ah, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOla
Piękny i ta porzeczka;) Musiał być pyszny!!!
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarze cieszę się, że torcik się podoba;)))
OdpowiedzUsuń