poniedziałek, 30 stycznia 2012

Schab gotowany 10 minut!!


Bardzo wilgotny, miękki i delikatny w smaku schab, który gotuje się zaledwie 10 minut... ale tu jest mały haczyk, bo musi stygnąć 2x po kilka dobrych godzin i dopiero wtedy nadaje się do jedzenia. Doskonały na kanapkę, zakąskę, dobrze współgra z sosem tatarskim, papryką czy kiszonym ogórkiem..
Kolor schabu w rzeczywistości jest bardziej biały niż różowy) 
Przepis dostałam od cioci Joli, delitaknie go zmodyfikowałam wg swoich potrzeb.


1,30 schabu bez kości

ok. 3 litry wody (tyle żeby zakryć mięso)
6 łyżek soli
3 czubate łyżki majonezu
3 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzy ziarnistego
2 listka laurowe


1).Do garnka wlać, wodę i wszystkie przyprawy (czosnek pokroić na 4). Wymieszać, włożyć schab do
    zimnej wody.
2).Włączyć gaz i jak się mięso zagotuje (,,z zegarkiem w ręku") gotować 5 minut, po tym czasie wyłączyć i
    zostawić do całkowitego wystygnięcia (na około 6 godzin).

3). Jak wystygnie ponownie wstawić na gaz i gdy się zagotuje, nastawić ponownie na 5 minut, i znowu wyłączyć. Wyciągnąć jak będzie całkiem zimny.

85 komentarzy:

  1. Robię wg tego przepisu różne wędliny i zawsze się sprawdza, choć za pierwszym razem nie wierzyłam, że tylko tyle i wędlina gotowa;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudnie!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis - muszę koniecznie wypróbować..
    a ile postoi taki schab? gotujecie potem w słoiku?

    OdpowiedzUsuń
  4. witajcie:)) schab postoi trochę dłużej niż wędlina, ale w słoiku to go nie gotuję, w garnku wystarczy, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmm... zapomniałam i wyłączyłam po 10 min pierwszy raz, myślicie że mimo wszystko się uda???

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej. Myślę, że tak, to nie jest jakaś duża różnica, daj znać jak wyszło, pa))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ten shab nie będzie suchy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana gdyby był suchy to bym go tu nie zamieściła, jest wilgotny, poprzez krótkie gotowanie i ,,leżakowanie" w tej zalewie, pozdrawiam)))

    OdpowiedzUsuń
  9. dzisiaj poraz pierwszy zabieram się za zrobienie tego schabu mam różne przepisy ale wybrałam twój po chwalebnych komentarzach nawet na wielkim żarciu myślę że będzie smakował całej rodzinie

    OdpowiedzUsuń
  10. witam - mam pytanie "na wczoraj" - jeśli mam kawałek mięsa 2kg - to mam podwoić wszystkie składniki? wody będzie niewiele więcej, bo szerszy garnek - proszę o pomoc!

    OdpowiedzUsuń
  11. wszytsko podwoić może nie, daj z 9 łyżek soli, 4 i 1/2 majonezu, a przyprawy możesz podwoić))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ah! - pamiętacie jak pisałam o tym że trzymałam za długo bo 10min??? Miałam dać znać czy było coś nie tak.
    No więc - brzegi były za suche. Schabik był przecudowny w środku. W życiu lepszego nie jadłam, a należę do baaardzo wybrednych. Dziś gotuję ponownie. Tym razem będę się trzymać 5 minut co do sekundy ;D Dzięki za przepis. Cud miód i orzeszki... mniam! Wreszcie soczysty schabik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo się cieszę, że się udał, i dzięki za ,,relacje" ))))

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam ten schab na święta.
    Rewelacja!!!!!! Najlepszy jaki jadłam. Już nie kupię gotowej wędliny naładowanej chemią, bo przy tym schabiku praktycznie nie ma roboty, a efekt idealny.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie go robię i nie umiem się doczekać , ale powiedzcie mi co daje ten majonez ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie liczę się z rezygnacją z kupna wędlin, a że mieszkam w bloku to taki przepis jest na wagę złota:-)))

    OdpowiedzUsuń
  17. witam,wypróbowałam już ten przepis w troszeczkę innej wersji,do przypraw dodałam parę ziaren jałowca a gotowałam 2 razy po trzy minuty-reszta jak w przepisie powyżej, też gorąco polecam!Izabela

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis spełnił moje oczekiwana!!! Schabik idealny!!!!!POLECAM!!
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo się cieszę, i dziękuję za komentarz))pzdr.magda

    OdpowiedzUsuń
  20. z majonezu radzę zrezygnować, bo po co dodatkowy tłuszcz, robię taki schab od dawna składniki naprawdę dowolne wg uznania, ja dodaję jeszcze 1 łyżkę cukru i gotuję 1 dnia 15 min. i drugiego dnia 15 min. Wyciągam dopiero 3 dnia.

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzięki za przepis.Słyszałam o takim schabie wiele dobrego...mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłem taki schab kilka razy, tyle że zamiast wody używam soku jabłkowego ( zwykły sok z kartonu )plus łyżeczka musztardy stołowej i troszkę gałki muszkatułowej. Pychota!!!! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam.Nie mam majonezu a czy może być jogurt .Nie mam w domu a specjalnie jechać po majonez ??? Może być bez.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Można spróbować bez (tylko nie wiem czy wyjdzie odpowiednio wilgotny,ale ktoś pisał, że robi bez i jest OK), pozdrawiam.czekam na komentarz jak wyszło.)))

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam.Zrobiłam jednak z majonezem wyszedł przepyszny ,wszystkim bardzo smakował,nawet szwagier który pracuje w masarni był zaskoczony i zajadał ,mówił że takiego dobrego jeszcze nie jadł.Schabik poszedł w mig a ja zdążyłam zjeść tylko plasterek .Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo się ciesze, że smakował i ten komentarz jest dobrą reklamą dla tego mięska, pozdrawiam))))

    OdpowiedzUsuń
  27. rewelacja :) nie sądziłam, że będzie tak pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. schabik przepyszny:)rewelacja!

      Usuń
    2. schabik pyszny:)no rewelacja!

      Usuń
  28. Bardzo fajnie, że smakuje i dziękuję za odwiedzinki))))

    OdpowiedzUsuń
  29. witam, lubię bardziej pikantne rzeczy czy myslicie że jak dodam np musztarde dijon będzie ok? Czy jak się do wody doda majonez to nie zrobi sie takiej paci nieapetycznej?? Dziekuję z góry za podpowiedzi, będe robić taki schab pierwszy raz. Lidia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobilam ten schab jest pyszny, nie dodalam majonezu tylko troche oleju. przeciez majonez to olej i zadne farfocle nie plywaja
      pusia

      Usuń
    2. dobrze wiedzieć, że z olejem też smakuje, chociaż majonez daje chyba troszkę innego smaku, a farfocli nie ma się co bać, bo zalewę i tak po ugotowaniu się wylewa, pozdrawiam Cię Lidia))) i dzięki za komentarz)

      Usuń
  30. Musztardę możesz spokojnie dodać. Jak się da majonez do wody to takie drobne ,,farfocle" pływają, ale to nie przeszkadza, to schab ma apetycznie Lidko wyglądać, a nie zalewa (daj znać jak wyszło), pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  31. Czytam z niedowierzaniem. Uwielbiam mięsko, więc jeszcze dzisiaj wypróbuję ten przepis. Jestem ciekawa czy inne mięska są tak samo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  32. W takim razie zachęcam do wypróbowania, podpowiem dla wielbicieli mięsa, te w słoiku będzie przepyszne))) http://przepisymagdy.blogspot.com/2011/03/mieso-ze-soika-smak-z-dziecinstwa-1-kg.html

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam,czy pół kilo schabu też gotować 5 minut.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  34. Myślę, że czas gotowania taki sam)))

    OdpowiedzUsuń
  35. gaga Będę robić pierwszy raz :( a jak będzie klapa to moje psisko będzie szczęśliwe .

    OdpowiedzUsuń
  36. gaga? myślę, że pies nie będzie miał czego jeść))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cz ktoś robil tak piersi z indyka chciałam sprubować, ale nie wiem jak to wyjdzie

      Usuń
  37. Rozumiem, że za pierwszym razem jak schab się pogotuje te 5 minut, to zostaje w garnku w tej zalewie i stygnie ok 6 godzin, a potem w tej samej zalewie gotuje się drugi raz, nie zmieniamy zalewy?

    OdpowiedzUsuń
  38. NIE,nie zmieniamy gotujemy w tej samej))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za szybką odpowiedź:) a co do pierwszej części pytania, po pierwszym gotowaniu schab leży w garnku w zalewie te 6 godzin? Czy wyjmujemy na zewnątrz na 6 godzin?

      Usuń
  39. Tak leży w zalewie do całkowitego ostygnięcia.

    OdpowiedzUsuń
  40. schab pyszny i na zimno i na cieplo.Odgrzałm go w tej zalewie w której się gotował i podałam z młodymi ziemniakami i sosem koperkowym. Tak rodzince smakowało, że nazajutrz była repeta. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  41. dziękuję za komentarz i miło, że schabik smakował))) pozdrawiam Anonima)))

    OdpowiedzUsuń
  42. dzięki za przepis schab wyszedł bardzo dobry .Ppzdrawiam Piotr

    OdpowiedzUsuń
  43. Pychaaaa :) PS. Dodałm majonez typu "light" i też ok :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Kurczę nie mam majonezu ale spróbuję z tym olejem:-) Mam nadzieję że wyjdzie bo mój mąż lubi dobre mięsko:-)

    OdpowiedzUsuń
  45. Schab jest pyszny,ale jeśli ktoś woli mięska tłuściejsze to wypróbowałam karkówkę wychodzi rewelacyjna. Ponadto zrobiłam surowy boczek, zawinęłam ściśle w roladę owiązałam nićmi i gotowałam w takim samym przepisie, nam smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  46. Robię schab b. podobnie, ale bez majonezu i za pierwszym razem wkładam do wrzącej zalewy (schab się od razu "ścina") i gotuję 5 min., po ostudzeniu (też ok. 6 godz.) doprowadzam do wrzenia i gotuję 2 minuty. Jest rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  47. Gotować pod przykryciem? czy nie? i właściwie czy to by miało znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
  48. Należy gotować pod przykryciem i stygnąć ma również pod przykryciem))

    OdpowiedzUsuń
  49. A studzenie pod przykryciem???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to cofam pytanie,nie wyświetlała mi się wcześniej odpowiedź,dziękuje

      Usuń
  50. pyszny wyszedł ;)!!

    OdpowiedzUsuń
  51. schab wyśmienity,robię go drugi raz.pozdrawiam jaga

    OdpowiedzUsuń
  52. jak w 10 min ,policz dobrze to wyjdzie prawie10 godzin

    OdpowiedzUsuń
  53. a ile gotować trzeba karkówkę? czy tak samo?

    OdpowiedzUsuń
  54. Nigdy nie piekłam, pewnie tak))

    OdpowiedzUsuń
  55. pięknie l ładnie...na zdjęciu! taki różowiutki wychodzi tylko po naszprycowaniu i wymoczeniu w soli peklującej- kuzynka tak robi. Gotowany schab jest blado-szary.Sciema!

    OdpowiedzUsuń
  56. Tak masz rację, ale to zdjęcie nie oddaje koloru. Zaznaczę to w opisie.

    OdpowiedzUsuń
  57. Robiłam już i schab i karkówkę.
    Schab wyszedł pierwszorzędny! Miałam taki o wadze 1,5kg, zmniejszyłam ilość soli do 4 łyżek i zamiast majonezu dodałam musztardę. Miękki, dający się cieniutko pokroić, super soczysty! Rarytasio!
    A karkówka wyszła wręcz kapitalna! Nie wiem nawet czy nie lepsza od schabu, bo dużo bardziej soczysta. ALE w tym miejscu podzielę się informacją z tymi, którzy zechcą zrobić tę wędlinę z dużego kawałka mięsa (u mnie było 2,2kg). Nawet po wydłużeniu czasu do 10minx2, karkówka po przekrojeniu puściła krew, więc powtórzyłam jeszcze raz 10-minutowe gotowanie i pozostawiłam do wystudzenia. Efekt idealny! Polecam bardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak wyczerpujący komentarz, z pewnością czytelnicy skorzystają z tych cennych porad)))))

      Usuń
  58. czy te 10 minut gotowania to wystarczająco, żeby mięso w środku nabrało takiej temperatury, aby wybić wszystkie mikrobiologiczne zagrożenia? Ktoś mierzy temp w środku mięsa po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
  59. Chyba tak, skoro nie jest surowy)))

    OdpowiedzUsuń
  60. Madzia przyznaj się co dajesz jeszcze?,ze schabik jest taki różowy w środku,proszę o odpowiedź ,MAŁGOSIA

    OdpowiedzUsuń
  61. To co w przepisie, tak w ogóle w rzeczywistości nie jest taki różowy, raczej blady))) takie zdjęcie wyszło)

    OdpowiedzUsuń
  62. czytałam w innych przepisach, że po dodaniu cukru do zalewy kolor mięsa jest lekko różowy !!!

    OdpowiedzUsuń
  63. Prosze o rade: chce zrobic schab ze sliwka z tego przepisu wiec mam plan zamarynoeac go,owinac folia i na noc wstawic do lodowki a nastepnego dnia zaczac gotowac... czy mieso przejdzie zalewa przez folie spozywcza czy porobic dziurki aby zalewa dotarla do miesa? A moze ktos robil gotowany schab ze sliwka i zmodyfikuje moj plan;)

    OdpowiedzUsuń
  64. Dziękuję za przepis. Mój schab na przekór różowy wyszedł. Może dlatego, że ze swojskiej świnki był no i dodałam łyżeczkę cukru do zalewy. Generalnie nie jest on gotowany ale parzony. To wszystko nie zmienia faktu, że jest dobrą odmianą dla innych wędlin i wędzonek, które sami robimy. Wbrew pozorom wiele smacznych wędlin można samemu zrobić. Nie wymagają specjalistycznego sprzętu. Robiąc nawet z mięsa "sklepowego". Pomijamy ważny punkt - ingerencji chemii na etapie produkcji. Zachęcam do próby zrobienia tego schabu. Pozdrawiam, teresas

    OdpowiedzUsuń
  65. Witam serdecznie:)Mam pytanko, czy można również tym sposobem zrobić schab karkowy?

    OdpowiedzUsuń
  66. A czy schab gotujemy a potem studzimy pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
  67. Tak, studzimy pod przykryciem.

    OdpowiedzUsuń
  68. Pani Magdo, pytanie może głupie, ale ..rozumiem, że schab ma leżeć w garczku na płasko, tak? Nie mam tak dużego płaskiego garczka czy mogę więc gotować go w gęsiarce?
    Czy może ten schab ma być gotowany w wysokim garczku "na stojąco"?

    OdpowiedzUsuń
  69. Nie ma znaczenia jak leży, najważniejsze żeby cały zalany był zalewą. Także gęsiarka może być.

    OdpowiedzUsuń
  70. Robiłem według przepisu, wyszedł przepyszny schabik

    OdpowiedzUsuń
  71. Mój schabik właśnie stygnie pod przykryciem, mam nadzieję że będzie wyśmienity.. robię go po raz pierwszy z Twojego przepisu ��

    OdpowiedzUsuń