niedziela, 29 stycznia 2012

Jagodowiec



Ciasto powstało z nadmiaru jagód w zamrażarce, a że wyszło dobre to postanowiłam je tu wstawić.


Biszkopt z 4 jaj. Upiec, dobrze nasączyć.


Masa jagodowa:
80 dag mrożonych jagód
2 duże budynie na 3/4
10 łyżek cukru
1/2 szkl. wody


Jagody rozmrozić, zmiksować blenderem, odlać 1/2 szkl, resztę wlać do garnka. Dodać 10 łyżek cukru, zagotować. Do kubka z jagodami dodać 1/2 szkl. wody, wsypać 2 budynie, wymieszać i zaklepać jagody. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt.


Masa śmietanowo-serkowa:
3 serki homogenizowane (każdy po 150g)
1 śmietana 30% - 400g
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru
ok. 3 łyżki pudru 


Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru, dodać serki, wymieszać, dosłodzić pudrem (nie pamiętam dokładnie ile go wsypałam), wlać letnią żelatynę rozpuszczoną 1/3 szkl. goracej wody. Wyłożyć na zimną masę jagodową. Posypać czekoladą.



11 komentarzy:

  1. Znów super przepis wrzuciłaś, ale skąd ja tu wezmę jagody, niestety mrożonych nie mam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. widać że idealnie się kroi! piękny jagodowy model:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pysznie wygląda :), i pewnie tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. oo jaki cudny :) Ja chcę lato!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazdroszczę nadmiaru jagód... ciacho wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki dziewczyny, cieszę się, że się podoba:))) i pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  7. ach,to nie jest ciasto z jagodami,to Jagodowe Marzenie...;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sezon na jagody nadchodzi - chyba trzeba będzie przetestować ten przepis "w akcji" :)

    OdpowiedzUsuń
  9. WITAM:) MAM PYTANKO, JAKIE BUDYNIE KUPIĆ DO TEGO OBIECUJĄCO SMACZNEGO CIACHA ? CHCĘ PRZETESTOWAĆ A NIE CHCĘ POPEŁNIĆ BŁĘDU :)

    OdpowiedzUsuń