wtorek, 3 stycznia 2012

Gniazdka


Gniazdka czy pączki wiedeńskie, zwał jak zwał, ale jedno jest pewne, są przepyszne. Z proporcji wychodzi ok. 13 takich pączków.  Gniazdka mają dodatkowy plus, bo mogą poleżeć i szybko się nie starzeją.



1 szkl. mąki

1/2 kostki masła 
4 jajka
1 szkl. wody


1). Do garnka wlać wodę, dodać masło, wszystko zagotować (zmniejszyć ogień), wsypać mąkę, energicznie mieszając. Gdy masa będzie odchodzić od ścianek garnka będzie gotowe. 
2). Przestudzić, żeby było całkiem zimne i dodawać kolejno po jednym całym jajku mieszając mikserem.
3). Z pergaminu lub folii spożywczej wyciąć kwadraty wielkości ok. 10 cm. (ok. 13 sztuk), posmarować olejem.
4). Masę wyłożyć do szprycy i wyciskać kółka na pergaminie. 
5). Do rozgrzanego oleju wrzucać kwadraty lekko przytrzymując ręką, by papier nie ,,utonął"
     Kółka odklejają się błyskawicznie od papieru czy folii (ja użyłam folii).
6) Piec na rumiany kolor, odsączyć na ręczniku kuchennym.

6 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie, ale mam na nie ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale Twoj mąż ma dobrze z Tobą..;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i diete szlag trafił:P chyba zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dario Anno - serdecznie zapraszam na gniazdka jak masz ochotę;))
    Agnieszko - mąż preferuje bardziej na słono niż na słodko;)), ale nie odmówi i tego))
    Trzcinowisko - ups co ja narobiłam, hehhe, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie, a podaj przepis na ten lukier, mi zawsze wychodzi taki nijaki.

    OdpowiedzUsuń
  6. plagiat już 3ci

    OdpowiedzUsuń