sobota, 14 stycznia 2012

Ciasto serowo-kajmakowe z dżemem truskawkowym


Przepis na to ciasto mam już na blogu, tylko w wersji tortowej, a teraz zrobiłam w tej wersji. Najlepiej smakuje z dżemem truskawkowym, robiłam już z pożeczkowym i wiśniowym, ale  ten smakowo najlepiej się sprawdził. Ciasto dobrze się kroi i chyba ładnie prezentuje, polecam...))

Biszkopt kakaowy z 6 jaj.
Upiec przekroić na pół. Można nasączyć.

Masa serowo-kajmakowa:
1 kg sera z wiaderka
puszka kajmaku
2 łyżki żelatyny

Ser utrzeć mikserem, dodać kajmak (3/4 puszki), wymieszać, dodać lekko ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej wody. Połowę masy wyłożyć na 1/2 biszkopta, przykryć drugą połową i wyłożyć resztę masy.

Wierzch:
1 dżem truskawkowy
1 galaretka truskawkowa
1/3 szkl. wody

Dżem wyłożyć do garnka, dodać 1/3 szkl. wody, zagotować (zmniejszyć ognień), wsypać galaretkę i mieszać, aż do rozpuszczenia. Ostudzić, gdy zacznie lekko tężeć wylać ciasto.




9 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie :), taka trochę wuzetka prawda?

    OdpowiedzUsuń
  2. No wyglądem troszkę tak, bo masa jasna i ciemny biszkopt, ale co do smaku, to całkiem inne ciasto;))pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. ladnie wyglada i cos czuje, ze smakuje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę z czystym sumieniem polecić, a najpyszniejsza chyba ta galaretka rozpuszczona w dżemie, strasznie ładnie pachnie, pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie, chodziło za mną ostatnio podobne połącxzenie smakowe, wiec na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam mam pytanie w jakiej blaszce najlepiej zrobić to ciasto ? Ja zrobiłam w 35x25 no i masa wyszła strasznie cienka,czy następnym razem podwoić ilość masy ? A tak poza tym ciasto godne polecanie jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam.Ja też robię w takiej foremce i warstwa taka jak widać na zdjęciu, może dałać inne proporcje, hmmm, ale dobrze, że chociaż smakowało))

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę spróbować :)
    zapraszam na mój blog www.kuchenneinspiracjerudej.bloog.pl :)

    OdpowiedzUsuń