Przepis na to ciasto mam już na blogu, tylko w wersji tortowej, a teraz zrobiłam w tej wersji. Najlepiej smakuje z dżemem truskawkowym, robiłam już z pożeczkowym i wiśniowym, ale ten smakowo najlepiej się sprawdził. Ciasto dobrze się kroi i chyba ładnie prezentuje, polecam...))
Biszkopt kakaowy z 6 jaj.
Upiec przekroić na pół. Można nasączyć.
Masa serowo-kajmakowa:
1 kg sera z wiaderka
puszka kajmaku
2 łyżki żelatyny
Ser utrzeć mikserem, dodać kajmak (3/4 puszki), wymieszać, dodać lekko ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej wody. Połowę masy wyłożyć na 1/2 biszkopta, przykryć drugą połową i wyłożyć resztę masy.
Wierzch:
1 dżem truskawkowy
1 galaretka truskawkowa
1/3 szkl. wody
Dżem wyłożyć do garnka, dodać 1/3 szkl. wody, zagotować (zmniejszyć ognień), wsypać galaretkę i mieszać, aż do rozpuszczenia. Ostudzić, gdy zacznie lekko tężeć wylać ciasto.
wygląda bardzo apetycznie :), taka trochę wuzetka prawda?
OdpowiedzUsuńNo wyglądem troszkę tak, bo masa jasna i ciemny biszkopt, ale co do smaku, to całkiem inne ciasto;))pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńladnie wyglada i cos czuje, ze smakuje pysznie:)
OdpowiedzUsuńMogę z czystym sumieniem polecić, a najpyszniejsza chyba ta galaretka rozpuszczona w dżemie, strasznie ładnie pachnie, pozdrawiam:)))
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, chodziło za mną ostatnio podobne połącxzenie smakowe, wiec na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie w jakiej blaszce najlepiej zrobić to ciasto ? Ja zrobiłam w 35x25 no i masa wyszła strasznie cienka,czy następnym razem podwoić ilość masy ? A tak poza tym ciasto godne polecanie jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWitam.Ja też robię w takiej foremce i warstwa taka jak widać na zdjęciu, może dałać inne proporcje, hmmm, ale dobrze, że chociaż smakowało))
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na mój blog www.kuchenneinspiracjerudej.bloog.pl :)