niedziela, 11 grudnia 2011

Śląskie kulki i paluszki


Śląskie paluszki, bo akurat w tym ksztacie u nas w domu, robimy od dawna. Bardzo smaczny dodatek do różnego rodzaju mięs, np. z udkami i surówką smakują wyśmienicie.  Podawane zamiast frytek, ziemniaków czy chleba. Do ciasta możemy dodać ser żółty czy koperek, ale i w tej prostej formie dobrze smakują. Skuszą niejednego niejadka...

Ciasto jak na kluski śląskie

dodatkowo można dodać do ciasta:
koperek
ser starty na wiórki

panierka:
jajko
bułka tarta
sól, pieprz

Wyrobić ciasto, formować paluszki lub kuleczki, następnie obtoczyć w jajku, bułce i smażyć na głębokim oleju.

3 komentarze:

  1. Coraz częściej zakochuję się w kuchni śląskiej, która odkrywa przede mną takie smaki i aromaty,że aż dech zapiera. Niby proste a pyszne....to chyba ten tajemny sekret jej sukcesu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie i domowo tu u Ciebie, więc dodaję stronkę do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń