Ponieważ tradycyjna krówka na biszkopcie dawno nam się przejadła, tym razem postanowiłam upiec 3 kruche placki z dodatkiem miodu. Środek przełożyłam serem z dodatkiem kremówki, ale najlepsze w tym wszystkim jest prażony słonecznik w połączeniu z krówką.. to jest naprawdę przepyszne...polecam)))
Ciasto kruche:
1 kostka masła
4 szkl. mąki
2 żółtka
1 jajko
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka sodki
3 łyżki śmietany
4 łyżki miodu
Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na 3 równe części i wyłożyć do 3 blaszek o rozm. 20x36cm. Piec w temp. 160 'C ok.15 min.
Masa śmietanowo-serowa:
ok. 65 dag sera (np. wieluński)
1 duża kremówka 400g
2 i 1/2 łyżki żelatyny
ok. 1/2 szkl. cukru pudru
Smietanę ubić na sztywno. Ser zmiksować z cukrem i do niego dodać śmietanę. Wszystko wymieszać i na koniec dodać lekko ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej wody.
Na upieczony blat wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim kruchem ciastem. wyłożyć resztę masy i przykryć trzecim blatem ciasta.
Wierzch:
masa krówkowa
paczka słoneczniku
1 łyżka masła/marg.
Słonecznik uprażyć na patelni na łyżce masła.
Ciasto posmarować krówką i posypać słonecznikiem.
te warstwy są tak idealnie równe, takie ładne!
OdpowiedzUsuńale cudne ciacho, wszystko takie równiutkie :) a ja właśnie znam tylko wersję krówki z kruchymi plackami, nigdy nie jadłam biszkoptowej
OdpowiedzUsuńA ja przyznam, że nigdy nie próbowałam tego ciasta.. wygląda wspaniale i z pewnością już niedługo się za niego biorę :)
OdpowiedzUsuńo kurcze! dostałam ślinotoku :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam;))
OdpowiedzUsuńMniam:) Pysznie wygląda. Aż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńZupełnie inna krówka od mojej krówki, ale pewnie jest całe mnóstwo jej odmian. Twoja krówka jest rzeczywiście śliczna i pewnie równie smaczna :-)
OdpowiedzUsuńSama krówka to dla mnie najlepsze ciasto świata. Ale ulepszona krówka to już pełen serwis :-) Cudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńTak trochę inna, bo to jest nowa ,,wersja" starej, tak dla odmiany, pzdr.;))
OdpowiedzUsuńOo taka krówka podoba mi się sama w sobie, ale z tym słonecznikiem to już w ogóle, dodaje krówce charakteru :)
OdpowiedzUsuńpieknie sie prezentuje i musi smakowac pysznie:)
OdpowiedzUsuńHej gwiazdeczko twój blog wygląda apetycznie, na pewno spróbuje twoich wypieków oraz innych doskonałości które przygotowujesz u siebie w kuchni. Ciasto było przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na kawę,
Aga.
Hej, dzięki za komentarz, baaardzo mi miło i dziękuję za zaproszenie;))))
OdpowiedzUsuńMadziu i mnie ta krówka oczarowała na pierwszy rzut oka, po pierwszym czytaniu wiem, że będzie pysznie:)
OdpowiedzUsuńNapewno zagości na święta, choć słonecznik zastąpię pokruszonymi bezami, lub mielonymi orzechami (ze względu na starsze osoby).
Dzięki -dajanka:)
Bardzo mi miło Dajanko, że do mnie zajrzałaś, pozdrawiam i życzę udanego wypieku;))
OdpowiedzUsuń