sobota, 17 września 2011

Tort serowo-kajmakowy







                       

Tort z kakaowym biszkoptem, przekładany masą o smaku sera i kajmaku, polany polewą owocową  tworzy ciekawy smak dla całości...polecam...

Biszkopt kakaowy:
8 jaj
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao 
1 szkl. cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier, żótka wcześniej wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę, kakao i wymieszać łyżką.  

Ja ciasto wykładam do 2 tortownic o średnicy ok. 24/25cm (wysmarowane margaryną i posypane bułką tartą), a po upieczeniu rozcinam na pół. 

Masa serowo-kajmakowa: 
3/4 puszki masy krówkowej
1 kg sera
2 i 1/2 łyżki żelatyny
Ser zmiksować z kajmakiem, dodać lekko ciepłą żelatynę (rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej wody), wszystko wymieszać mikserem.
Masy krówkowej można dodać troszkę więcej, jeśli lubimy słodszą. 

Blaty nasączyć ponczem (woda, wódka, cytryna = 1 i 1/3 szkl.)

Nasączone blaty przekładać masą.

Polewa owocowa:
1 dżem truskawkowy (lub dowolny, najlepszy bez kawałków owoców)
1 galaretka truskawkowa 

Dżem rozpuścić na ogniu, dodać 1/4 szkl. wody, zagotować (zmniejszyć ogień), dodać galaretkę i mieszać, aż do rozpuszczenia.

Wystudzić, lekko tężejącą wyłożyć na ostatni blat torta.
Udekorować wg uznania.

14 komentarzy:

  1. cudowny ten torcik :) muszę kiedyś też spróbować taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda po prostu niesamowicie. Idealne warstwy, idealny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki dziewczyny za te komentarze, pzdr.;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. musi byc pyszny
    Masz świetnego bloga a na zdjęcia nie mogę się na patrzyć
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę, Agnieszko, że mój blog Ci się podoba,pzdr.;))))

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny! i jaki równiutki w przekroju

    OdpowiedzUsuń
  7. Wprost idealny na jakąś małą rocznicę :) Świetna prezentacja !

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowny, rozkoszny, poproszę kawałek

    OdpowiedzUsuń